ВЕСТИ - ЕПВ

Радионица у Савином Селу о значају шума и пошумљавања.

КРШТЕНО НОВО ЕКО ЋОШЕ!

Данас смо са члановима Еко тима из ОШ "Бранко Радичевић" на челу са њиховим координатором Небојшом Вуканићем, симболично "пустили у рад" Еко ћоше на Старом дечијем игралишту у Савином Селу. По један комбиновани мозаик сто донирале су компаније Јафа из Црвенке, Перутнина Птуј-Топико и Жибел из Бачке Тополе. Данашња радионица била је на тему значаја шума и пошумљавања.


Да ли ми у ствари имамо правих шума које се саме развијају, оне којима смо дозволили да остаре, са правим шумским земљиштем које нико не гази, које је препуно живота и које нас најбоље штити од климатских турбуленција? У Војводини о таквим шумама баш не можемо диванити, јер овде је борба коју водимо са малим изгледима за победу. "Земља за шуме против земље за храну и земље за градњу"!

Оно што нам за саднице оставе су неке седме категорије, где храна не успева и где се тоне под теретом градње. Неке ремизе, "шпицеви"... тамо где је шанса за раст и опстанак дрвећа такође мала. "Али ипак, ето вам мало да се склоне дивље животиње, можда и нека птица, да се скине нешто меда, да се засене путеви и наравно, да се ружна статистика пошумљености мало поправи"!

Чини нам се да се управљачи не старају о шумама, већ о сопственом привредном интересу. Тамо где је стараоц, шуме не старе. Дођу до пунолетства и бивају посечене. Јер како да се иначе подели плата и напуни буџет. А кисеоник, богатство живота? То се не може наплатити, "осим по болницама и апотекама"!

Но, ми смо се данас ипак лепо дружили у зеленилу, на чистом ваздуху, истина под "ишараним небом" и спремали се за јесењу садњу. Проверили смо знање, подсетили се поступка, резимирали грешке из пролећне садње и договорили се да је паметније поновимо за месец, два уз помоћ наших бројних партнера из села и ван села.

Пројекат “Шума зове на дијалог 2” у оквиру програма ЕKО-СИСТЕМ: Подршка реформама у заштити животне средине, који спроводе Млади истраживачи Србије (МИС), уз подршку Шведске преко Шведске агенције за међународни развој и сарадњу (SIDA). Пројекат реализују 4 чланице мреже "Пошумимо Војводину" - Покрет горана Новог Сада, Еколошки покрет Врбаса, Рурални центар Сова и Дечија еколошка академија, док је носилац пројекта Покрет горана Новог Сада.

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net