ВЕСТИ - ЕПВ

Тренинг чланова ЕПВ о успешном управљању ОЦД

КАКО УСПЕШНО ВОДИТИ УДРУЖЕЊЕ!?

У недостатку свог простора, у ресторану Агапе у Врбасу извели смо тренинг за координаторе волонтерског рада и вршњачке едукаторе на тему управљачких вештина као и различите технике мотивације за активизам. Тренинг је водила Зорица Рашковић, ментор ЕПВ.


Занимљиво, јасно и приступачно сазнали смо зашто је активисти важно изаћи из зоне комфора и како то чинити. Шта је у ствари комфор и колико се унутар његових ограда могу подстицати позитивне промене у заједници? Померати друге предпоставља помериње себе самог. Организација која је имала амбицију да у свом наслову постави "покрет", у свом управљачком и организационом саставу морала би имати особе, којима ће бити изазов покретати се за својим идејама а онда и "повући" друге за собом. Јер како од неког очекивати позитиван помак, промену обрасца понашања, ако то сам ниси у стању да учиниш.

Вишак енергије активисте могао би створити покретачки импулс за остале чланове заједнице.
Важан део те енергије морао би се утрошити на сагледавање стања амбијента. Научити видети шире и дубље. Слика амбијента је палета интереса и утицаја, зато је важно препознавање свих актера проблема са којим смо решили да се бавимо. Пропуштање анимације неког од актера врло често произведе опонента, чак непријатеља. У заједници се порблеми решавају уз заинтересоване стране а генеришу њиховим искључивањем. Свака страна има свој мотив, приступ, своју визију решења, коју активиста треба да препозна и увеже у флексибилан али јединствен приступ, често компромис, који ће проблем са много више енергије "дробити" до његовог нестанка. Стога су континуирани покушаји сарадње увек плодотворнији од континуираних критика. Али за прво се мораш извући из зоне комфора а за друго то не мораш учинити. За прво се мораш наоружати знањем, стрпљењем и разумевањем, повећати свој лични капацитет а за друго је довољно само избацивати из себе своје фрустрације и незадовољства.

Добар део тренинга искоришћен је за информације о управљању пројектима, као уређеном моделу решавања проблема, знању и вештинама које су неопходне да покрију све уговорне обавезе према донаторима.

Повећање капацитета органиације саставни је део реализације институционалног гранта "Заједно за активно грађанско друштво - АКТ", који је добио подршку Владе Швајцарске а спроводе га Helvetas_Swiss_Intercooperation и #Грађанске_иницијативе. Мишљење које је изнето у овом чланку је мишљење аутора и не представља нужно и мишљење Владе Швајцарске, Helvetas-а или Грађанских иницијатива. Подршку смо добили и од компанија: #Витал, #Шећерана_Црвенка, #Суноко и #Индустрије_меса_Карнекс.

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net