ВЕСТИ - ЕПВ

Дружење ЕПВ са радницима ЈКП "Комуналац" Врбас

ОНИ КОЈИ НАМ СВАКОДНЕВНО ГЛЕДАЈУ НАЈГОРУ СТРАНУ!

Уз подршку наших донатора, данас смо уприличили малу пажњу делу радника ЈКП "Комуналац" из Врбаса, већином из радне јединице "Чистоћа", кроз дружење и ручак у Лазином парку, на крају још једног њиховог, напорног радног дана. А дан је био леп, колико и амбијент у нашем Еко-ћошету.


Кроз разговор са радницима сазнали смо за тешкоће с којима се свакодневно суочавају. Са скромном платом, старом техником и опремом, по сваком времену, понављају свој ритуал уклањања одбаченог, санирања ризичног и пропалог. И не могу да стигну. Надрасте их хиперпродукција ђубрета, претекне их болест. Да ли знате да мало њих доживи пензију на ногама!?

Није тајна да се ово предузеће налази у тешкој финансијској ситуацији. Из локалног буџета не могу очекивати значајнију подршку. Боре се свакодневно за опстанак како знају и умеју, са оним што имају а први су на мети сваке критике. Управо у односу према комуналцима огледа се наша површност. Да ли смо се некада запитали можемо ли им некако помоћи? "Плаћамо им рачуне", казаћете. Али, да ли је то довољно да се иза нас константно неко савија да покупи оно што смо одбацили? Колико пута тај то дневно уради? Да ли сте некада понудили соком, чашом воде... људе који осам сати "трче за камионом" убацујући у њега тешке канте са вашим смећем?

Дими се депонија, казаћете!? Можда су то само димни сигнали нашој савести, која не мари што у својем потрошачком лудилу, сатиремо људе који чисте иза нас и уредно слажу то на "гомилу", која је из депресије прерасла у брдо... Тешко брдо смећа и лако запаљивих гасова. Како и шта радити? Данас не делимо савете и препоруке. Само уживамо у добром осећају вредним људима што смо улепшали дан. А нешто иза нас остало је и за табле гладнима.

Данашња активност омогућена је реализацијом пројекта "Заједно за активно грађанско друштво - АКТ", који је добио подршку Владе Швајцарске а спроводе га Helvetas_Swiss_Intercooperation и #Грађанске_иницијативе. Мишљење које је изнето у овом чланку је мишљење аутора и не представља нужно и мишљење Владе Швајцарске, Helvetas-а или Грађанских иницијатива. Подршку смо добили и од компанија: #Витал, #Шећерана_Црвенка, #Суноко и #Индустрије_меса_Карнекс.

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net