ВЕСТИ - ЕПВ

Захтев председнику општине Врбас за проглашењем ванредног стања.

МЕСЕЦ ДАНА ОТРОВНОГ ДИМА У ВРБАСУ!

Због сталног дима са главне депоније, који врло често прекрива цео град, Еколошки покрет Врбaса упутио је захтев председнику општине, Предрагу Ројевићу да примени посебне мере заштите здравља становништва, при чему смо сугерисали увођење сталних ватрогасних дежурстава док траје високи ризик самозапаљења сметлишта у периоду високих летњих температура.

У образложењу смо навели велики број дојава забринутих грађана који нам готово свакодневно указује на дим и непријатне мирисе са главне депоније, која је месец дана под тињајућим или отвореним пожаром и само од правца ваздушног струјања зависи да ли ће заплахнути цео град, што се често дешава, јер управо из целог града нам долазе дојаве. Многи од дојављивача и/или чланови њихових породица имају дисајне проблеме и значајно им је урушен квалитет живота.

Иначе, сагоревањем отпадног материјала, нарочито пластике, избељивача из папира, уз примесе разних других хемикалија које се налазе на депонији, избацују се отрови, нарочито они најзаступљенији еколошки загађивачи, диоксина и фурана. Диоксини су изузетно токсични и могу да изазову проблеме у репродукцији и развоју, могу да оштете имуни систем, ометају рад хормона и могу да изазову канцер.

Стога дуготрајни пожар на сметлишту видимо као ванредну ситуацију са посебним ризиком по здравље грађана, те смо од председника општине захтевали да примени одредбе Закона о смањењу ризика од катастрофа и управљању ванредним ситуацијама, члан 43. став 1. тачка 1. и 2. („Службени гласник Републике Србије“, број 87/2018).
Такође смо му указали на одредбе Плана заштите од пожара, везаног за Закон о заштити од пожара ("Сл. гласник РС", бр. 111/2009, 20/2015, 87/2018 i 87/2018 – др. закони), члан 22, по којој је као председник Штаба за ванредне ситуације обавезан да изврши процену ризика, организује заштиту од пожара са предлогом техничких и организационих мера, да изврши прорачун финансијских средстава...

Уз захтев за одговор, истакли смо спремност за сваку подршку која је у оквиру капацитета ЕПВ и нашег статутарног деловања.

Кампања јавног заговарања проблема из амбијента омогућена је реализацијом пројекта "Заједно за активно грађанско друштво - АКТ", који је добио подршку Владе Швајцарске а спроводе га Helvetas Swiss Intercooperation и Грађанске иницијативе. Мишљење које је изнето у овом чланку је мишљење аутора и не представља нужно и мишљење Владе Швајцарске, Helvetas-а или Грађанских иницијатива. Подршку смо добили и од компанија: Витал, Шећерана Црвенка, Суноко и Индустрије меса Карнекс.

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net