ВЕСТИ - ЕПВ

Реаговање инспекције на десетак пријава ЕПВ

ПОЖАРИ СЕ ГАСЕ, ПРОБЛЕМИ ОСТАЈУ!
У протеклих пар недеља поднели смо десетак пријава инспекцијама Куле и Врбаса, као и Србијапут-у, уочених и дојављених проблема од забринутих и савесних грађана. На све пријаве је брзо реаговано, издавањем налога надлежним службама за уклањање проблема или прослеђивањем надлежним предузећима. Неки проблеми су акутни и не могу се решити једнократном акцијом, већ системски и уз озбиљно учешће буџета.


Реакцијом комуналне инспекције Општине Кула и издавањем налога надлежним службама, брзо је уклоњено смеће дуж магистрале поред индустријске зоне у Кули. Покошена је закоровљена површина дуж обилазнице око Родић језера, са већом количином амброзије. Али кошење је по обичају открило велику количину сакривеног смећа, па смо и за то поднели пријаву. Опет смо имали брзу реакцију комуналне инспекције и надлежног предузећа,  те је смеће убрзо очишћено.

Пријава је поднета и инспекцији за путеве и друмски саобраћај Општини Кула због вертикално ивичњака на уласку бициклистичке стазе крај индустријске зоне у Кули. Обавестили су нас да је наш захтев одмах прослеђен надлежном предузећу, "Путеви Србије".

По нашој пријави "Бачка пут" је покосио амброзију крај дела бициклистичке стазе на изласку из Врбаса, према Кули. Надамо се такође, да ће одговорна лица из локалних самоуправа Куле и Врбаса позитивно утицати на спајање недостајућег дела бициклистичке стазе између ова два места.

Издати су налози и у Врбасу, па је пожар на главној депонији стављен је под контролу, али на бочним странама је наставио да тиња. Потпуно затрпана грађевинска депонија у Врбасу је прокрчена, и ослобођен је приступни пут ка суседним парцелама.

На неколико дојава грађана, поднели смо пријаву против власника фекалних цистерни у Бачком Добром Пољу и Савином Селу, због истакања фекалија на ободима села. Брзом реакцијом комуналне инспекције (уз достављене фото доказе) пронађени су починиоци и одвраћени (барем на неко време) од "ружне работе". До изградње канализације у селима, овај проблем ће сигурно бити присутан. Надамо се да ће локална самоуправа озбиљно размотрити наш модел привременог решења овог проблема до изградње канализације.

Кампања мониторинга животне средине омогућена је реализацијом пројекта "Заједно за активно грађанско друштво - АКТ", који је добио подршку Владе Швајцарске а спроводе га Helvetas Swiss Intercooperation и Грађанске иницијативе. Мишљење које је изнето у овом чланку је мишљење аутора и не представља нужно и мишљење Владе Швајцарске, Helvetas-а или Грађанских иницијатива. Подршку смо добили и од компанија: Витал, Шећерана Црвенка, Суноко и Индустрије меса Карнекс.

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net