ВЕСТИ - ЕПВ

Акција заштите садница у Лазином парку и резиме резултата у 2022. години

ТУРБО АКТИВИЗАМ ЕПВ У ПРОТЕКЛОЈ ГОДИНИ!


Јуче су млади волонтери ЕПВ у Лазином парку у Врбасу завршили акцијашку сезону,  заштитом садница од ситних глодара а с пролећа од кошења тримером. А и пси баш воле крај њих "да застану". Такође су допунили хранилицу за птице крај ватрогасног, коју редовно обилазе. Ако си прикладно обучен, може се и зими "акцијашити".

ФОТО ГАЛЕРИЈА НА ФЕЈС СТРАНИЦИ "ZELENI VRBAS"


Иначе, ове године организовали смо или помогли организацији 28 амбијенталних теренских догађаја. Највише од оснивања. Уз још 59 осталих активности, састанака, радионица, излета... можемо закључити да је цела година у континуитету испуњена са високим нивоом грађанског активизма, на широку палету тема из области заштите животне средине. Третирани су проблеми урбане културе, одлагања отпада, енергетске ефикасности и обновљивих извора енергије, заштите површинских вода, циркуларне економије, пошумљавања и озелењавања, здравих стилова живота... Примали смо дојаве грађана, пријављивали их надлежним службама, залагали се и помагали да се проблеми реше. Проблеми и јесу решавани. Чишћене су дивље депоније, кошене су закоровљене површине, заустављани су акциденти на каналу... И сами смо чистили, фарбали, садили... Наравно, ретко када сами. Ценимо да се ипак мало мање прљало и загађивало него претходних година.

Едуковали смо школску децу и анимирали их за волонтеризам. Бавили смо се инвалидима и женским активизмом. Спајали смо актере из сва три сектора друштва. Пружали смо услуге и помагали смо грађане, удружења, фирме, јавну управу... кад год нам је тражено, па и када баш и није. Људи су поносни, некада и арогантни, не траже кад им треба. Не схваћају да не трпе само они, већ и многи који од њих зависе. Дух заједништва у заједници ствара се давањем и блискошћу. Но, блискост баш ових дана није на цени. Али цена нам није важна, важан је добар осећај.

Утврђивали смо партнерства где год се могло а било нам је важно. Наоружани стрпљењем, пажњом и разумевањем, избегавали смо кавгу, извлачили смо из људи оно најбоље из њих. Није баш увек узвраћано, али нисмо ни очекивали, јер је сам осећај добар и здравији од фрустрације неостварених очекивања.

Били смо знатно паметнији јер смо се у већој мери окруживали паметнијима од себе. Ментори, специјалисти и експерти давали су нам чврст ослонац у разговорима и преговорима са свим актерима.

Први пут имамо Стратегију развоја (2022-2024), Акциони план (2022) и извесно финансирање за наредни период (колико год је то уопште могуће).

Све то не би смо могли постићи без подршке наших донатора, бројних партнера и сарадника, који су несебично улагали своје ресурсе, време, знање и интегритет за достизање заједничких циљева у јавном интересу.

Сматрамо да смо ове године оставили видљив траг и утабали стазу ка новим достигнућима у области гладној бриге и старања.

Иначе, акцију смо извели у оквиру пројекта "Циркуларна економија - одрживо управљање ресурсима у локалној заједници", који је подржан од стране Министарства заштите животне средине. Подршку смо добили и од компанија: Витал, Шећерана Црвенка, Суноко и Индустрије меса Карнекс. Институционалну подршку добијамо из пројекта "Заједно за активно грађанско друштво - АКТ", који је добио подршку Владе Швајцарске а спроводе га Helvetas Swiss Intercooperation и Грађанске иницијативе. Мишљење које је изнето у овом чланку је мишљење аутора и не представља нужно и мишљење Владе Швајцарске, Helvetas-а или Грађанских иницијатива.

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net