ВЕСТИ - ЕПВ

Едукативни излет у природњачки музеј у Новом Саду

ПРИРОДНО РЕГУЛИСАЊЕ ВИСОКИХ ВОДА!


ЕПВ је својим волонтерима и полазницима еко школице из ОШ "Иса Бајић" из Куле уприличио едукативни излет у Природњачки музеј Покрајинског завода за заштиту природе у Новом Саду. Наш домаћин и предавач, Марија Царан-Павловић, стручна сарадница у Заводу, одржала је тематску радионицу "Заштита плавних подручја у Војводини", обилазак многобројних музејских збирки, а потом приказала документарно-научне филмове "Ковиљско-петроварадински рит" и "Бегечка јама".

ФОТО ГАЛЕРИЈА НА ФЕЈСБУК СТРАНИЦИ "ZELENI VRBAS"

Богато и брижљиво припремљена музејска збирка са мноштвом експоната и радионичарских, мултимедијалних алата, уз стручно и вешто управљаном причом домаћина, приковала је пажњу младих еколошких активиста, надамо се и допринела буђењу будућих стручних заштитара природе.

Централна тема била су плавна подручја, њихова важност у борби са високим водама, као станишта, еколошке нише мноштва биљних и животињских врста.

Потопљена места, уништена инфраструктура, порушени домови, велике штете на пољопривредним земљиштима, последице су за чије ће санирање бити потребно пуно времена и финансијских средстава. Kада дође до великих поплава, постајемо свесни колико је важно управљати воденим токовима у складу са природом и колико је битно обезбедити воденим коридорима несметан проток уз очување плавних зона.

Плавна подручја служе као природни резервоари који омогућавају складиштење већих количина воде и из њих се вода постепено и безбедно ослобађа у речне токове, као и у подземне воде. Уколико се плавна подручја одсеку од речних корита, у том случају се смањује њихов потенцијал задржавања поплавних вода и самим тим ризик од поплава је већи

Природан начин одбране од поплава подразумева остављање одређених површина плавних зона, нарочито уз велике равничарске реке. У случају високог водостаја, изливање река у ове одређене зоне обезбеђује несметан проток воде у самим рекама, без угрожавања околних уздигнутих терена на којима се налазе насељена места. Важно је не пресецати речне меандре, већ опонашати природни ток реке. Речни меандри ублажавају и успоравају ток реке и јачину матице, спречавајући да дође до пробоја на одбрамбеним насипима иза плавне зоне.

Активност се реализује у оквиру пројекта "Циркуларна економија - одрживо управљање ресурсима у локалној заједници", који је подржан од стране Министарства заштите животне средине. Подршку смо добили и од компанија: Витал, Шећерана Црвенка, Суноко и Индустрије меса Карнекс.

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net