ВЕСТИ - ЕПВ

Посета биогас постројењу Миротин-Енерго у Врбасу.

МЕЂУСЕКТОРСКОМ САРАДЊОМ ПРОТИВ СМРАДА ИЗ АМБИЈЕНТА!


Реагујући на незадовољство грађана из Новог насеља у Врбасу због непријатних мириса из биогасног постројења Миротин-Енерго у Врбасу, а уз претходни договор и сусретљивост Владана Гвозденовића руководиоца овог енергетског објекта, јуче смо на лицу места окупили готово све актере из јавног и пословног сектора, који би могли утицати на ублажавање овог проблема.

ФОТКЕ НА ФЕЈС ГРУПИ ЗЕЛЕНИ ВРБАС


У обиласку овог скоро у потпуности аутоматизованог постројења учествовали су представници компанија: Жибел АИК Бачка Топола, Витал, Реахем из Србобрана, Градски пречистач у Врбасу и активни грађани.

Слободан Бјекић, активан и одговорни грађанин пренео је осталим учесницима проблеме са којима се суочавају грађани насеља у којем живи у повременим налетима оштрог, иритирајућег смрада који буди из сна, због којег се затварају прозори и подиже нервоза људи. Овај проблем је, по његовим речима интезивиран с почетком ове године, што се поклапа са почетком довоза отпадних вода кафилерије Жибел.

Реагујући на ове примедбе, финансијски директор Жибела, Горан Узелац је истакао да су довоз своје отпадне воде тренутно смањили готово за 90% и да ту воду расипају на својих 700ха земљишта што у свом власништву, што у закупу. У међувремену се очекује завршетак градског пречистача у Бачкој Тополи, који ће, уз постигнути договор са локалном самоуправом, примити сав вишак отпадних вода који се сада довози у Врбас. Фирма такође планира надградњу својег примарног пречистача секундарним и прелазак на аутономно решавање својих отпадних вода. Такође смо сазнали да би у току септембра месеца требао да се заврши трансформатор, који би спречио повремене струјне ударе који заустављају погон и изазивају снажне налете смрада који загорчавају живот Тополчанима.

Владан Гвозденовић нас је спровео кроз све аспекте пријема и прераде сировине, производње биогаса и електричне енергије. У сусрет жалби грађана, истакао је да се управо дешава заокрет у сировинској политици компаније, те да ће се све више оријентисати на прераду искључиво биљних остатака. Пријем отпадних материја из индустрије ће се свести на најмању могућу меру, који се иначе дешава без значајнијег финансијског ефекта, али због сусретљивости и корпоративне одговорности овог пословног оператера за збрињавање отпада који би иначе завршио у рекама, каналима или на депонијама и тиме узроковао значајно веће проблеме по природу и људско здравље.

Ранко Митровић, директор у разрешењу градског пречистача Врбас-Кула, уз присутног новог директора Миљка Миљанића, истакао је да је концепт прераде отпадних вода у овом постројењу сасвим другачији од Миротин-Енерго и да се све пријемне воде морају свести на карактер фекалних. Међутим, док се не стави у функцију интерна лабораторија, не може се вршити пријем цистернама, због немогућности контроле. Нисмо добили одговор када би то могло да се деси, па пословни оператери не могу сада на овој страни тражити решење.

Прихваћен је предлог Слободана Бјекића да се покрене иницијатива према локалној самоуправи која би требала у сарадњи са компанијом Миротин да подигне јачи и гушћи зелени заштитни појас са улогом да спречава ширење непријатних мириса са биогасног постројења, посебно имајући у виду планове ове компаније за проширење капацитета за још 2 МW. ЕПВ је преузео улогу да подстакне ову сарадњу.

Представнице Витала Мирјана Грујић, технички директор и Марија Загорац, заменица генералног, још једном су нас информисале да Витал доставља цистернама своје техничке воде у Миротин-Енерго, иако је до Нове године превозио у градски пречистач. Густу масноћу продаје на тржиште као вредну улазну сировину. Иначе, пројекат за пречистач су завршили. Захтев за локацијску дозволу су поднели локалној самоуправи. Извођач грађевинских радова је одређен а у току је одабир опреме. Испусти техничких вода у Велики бачки канал су забломбирани. Повремени акциденти се дешавају преко атмосферских испуста због прбобоја на старој и дотрајалој канализационој мрежи, коју су почели да реконструишу.

Директор фабрике алкохола Реахем, Зоран Радовић је такође заинтересован за достављање њихових техничких вода у градски пречистач у Врбасу, а који то тренутно ради са Миротин-Енерго. Они су недавно обновили и пустили у погон стари Еланов примарни пречистач. Забломбирали су испуст у Велики бачки канал и тиме престали да га загађују, чиме није завршена њихова амбиција да трајно и одрживо реше проблем својих отпадних вода.

С обзиром на велики и неискоришћени капацитет, Градски пречистач у Врбасу се још једном уочио кључним решењем за индустријске отпадне воде из региона. Стога, подизање свих аспеката његовог рада на оперативни и одржив ниво, сматрамо примарним јавним интересом за локалне самоуправе Врбаса и Куле.

Кампања јавног заступања проблема из животног амбијента омогућена је реализацијом пројекта "Заједно за активно грађанско друштво - АКТ", који је добио подршку Владе Швајцарске а спроводе га Helvetas Swiss Intercooperation и Грађанске иницијативе. Мишљење које је изнето у овом чланку је мишљење аутора и не представља нужно и мишљење Владе Швајцарске, Helvetas-а или Грађанских иницијатива. Подршку активности добили смо и од компанија: Витал, Шећерана Црвенка, Суноко и Индустрије меса Карнекс.

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net