ВЕСТИ - ЕПВ

Жалба Путевима Србије на лошу путну инфраструктуру

БИЦИКЛИСТИ НА ДНУ ПРИОРИТЕТА!


Еколошки покрет Врбаса је после великог броја жалби грађана и уз сопствени увид, утврдио аномалије на недавно обновљеном путном правцу Врбас - Кула. Од бициклистичке стазе коју су грађани толико прижељкивали, направљена је права пародија. То је био и разлог за жалбу и директно обраћање ЈП Путеви Србије за корекцију, по многима, лоших пројектих решења. У наставку објављујемо интегрални текст обраћања.

ЈП ПУТЕВИ СРБИЈЕ
ЖАЛБА


Поштовани!

Сопственим увидом и на велики број жалби грађана, захтевамо да се изврши корекција недавно завршених радова на магистралном путу Врбас - Кула у делу ново-изграђених и обновљених бициклистичких стаза на следећим деловима трасе:
1. Бициклистичка стаза кроз индустријску зону у Врбасу;
2. Бициклистичка стаза између Врбаса и Куле и
3. Бициклистичка стаза кроз град Кулу.

Образложење:

1. И поред постављене саобраћајне сигнализације бициклисти на својој стази кроз индустријску зону у Врбасу немају приоритет вожње. Наиме, на сваком колском прелазу који сече стазу "губе подлогу" и спуштају се на нижи ниво прелаза који их сече. На тај начин велики број бициклиста који користе ову стазу на сваких, просечно 100м "сецују вожњу", губе ритам и трпе мини трауме.


2. Између Врбаса и Куле стаза се губи у дужини од 1700м. Бициклисти морају да изађу на фреквентну магистралу, која је по нама, новом реконструкцијом постала опасна по њихове животе. Наиме узак пут и постављене високе банкине спречавају бициклисте да се мало помере у страну у случајевима када се крај њих мимоилазе два теретна возила. Поред индустријске зоне испред улаза у Кулу појављује се одвојена бициклистичка стаза да би после неких 600м нестала и појавила се с друге стране пута. Нисмо никада приметили да је неко из правца Врбаса бициклом прешао на стазу с друге стране пута. Просто је крајње небезбедно. Бира се "мање опасна" варијанта - наставак вожње уз фреквентни моторни саобраћај.
3. Кроз град Кулу је наставак, по нама, врло "неслане шале" извођача радова (и пројектанта). Реконструисани тротоар цртом је подељен на два дела, пешачки и "једносмерни бициклистички". Пешаци се могу кретати само у колони по један, да би ова "стаза" нестала у ужем центру града, па потом се опет наставила према изласку у правцу Црвенке.

Извор: Facebook - Раде Обрадовић, Кула

На једном месту остављен је гасни одушак на средини стазе. Кроз сам центар се пут нагло сужава и на неким средишним деловима пута су постављена острва која додатно каналишу и отежавају вожњу. Овде је бициклистима готово немогућ пролаз а имајући у виду да им траса за вожњу није одређена, бицикло могу само гурати тротоаром. Уколико се бициклиста ипак нађе на овом делу друма, возила се не могу мимоићи без сачекивања иза бициклисте. На неким деловима тротоар/стазе кроз Кулу направљени су нестварни таласи где се у нижим деловима скупља кишница. У неким деловима тротоар је правилно закошен од кућа а негде ка кућама које се подлокавају падавинама.
Извор: Facebook - Anonymous, Bora Konj
Закључујемо да је готово све што је везано за бициклистички саобраћај урађено без слуха за потребе бициклиста и да је генерално показан низак ниво професионалности у раду, како код извођача радова тако и код пројектанта.

Захтевамо да се изврши ванредан надзор над изведеним радовима и да се изврше корекције путне инфраструктуре Врбас-Кула складно потребама корисника а у смислу горњих примедби.

Захтевамо такође да нас известитите о вашој одлуци поводом ове представке.

Срдачан поздрав!
__________________________________
Кампања јавног заступања проблема из животног амбијента омогућена је реализацијом пројекта "Заједно за активно грађанско друштво - АКТ", који је добио подршку Владе Швајцарске а спроводе га Helvetas Swiss Intercooperation и Грађанске иницијативе. Мишљење које је изнето у овом чланку је мишљење аутора и не представља нужно и мишљење Владе Швајцарске, Helvetas-а или Грађанских иницијатива. Подршку активности добили смо и од компанија: Витал, Шећерана Црвенка, Суноко и Индустрије меса Карнекс.

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net