ВЕСТИ - ЕПВ

Пријава сточног гробља крај Чантавира комуналној инспекцији града Суботице.

ХРАНА СА МРЦИЛИШТА!?


Складно дојави забринутих грађана, Еколошки покрет Врбаса пријавио је неуређено сточно гробље (мрцилиште) крај пута Жедник - Чантавир, На парцели је затечен један отворени контејнер и десетак угинулих свиња око њега.

Из разговора са особама из месне заједнице и комуналног предузећа у Чантавиру, оценили смо да се они не могу успешно носити са овим проблемом, те да су инспекцији и другим надлежним службама Града Суботице више пута скретали пажњу а без правог еха и одрживог решења.
Фотографија: РТ Војводина
Сточно гробље се пуни из свих околних насеља, па чак и од Сенте (примећене регистрације). Јаме за "одбачене лешине" немају где више да се ископавају, што је иначе крајње лоше решење и противно прописима. Како сазнајемо, око контејнера се нађе и преко 50 животиња, угинулих од непознатог узрока. Од неподношљивог смрада наш дојављивач није могао да приђе ближе, како би направио боље фотогрфије.

И што је најбруталније из ове иначе ружне приче, мрцилиште редовно обилазе припадници два локална ромска насеља, који улазе у контејнере, чак и у ископне јаме, потом - одсецају шунке и носе са собом! На чијим трпезама завршава ово месо!?

Повремена чишћења која наложи инспекција, одложи проблем на пар дана, када изнова креће гомилање мртвих животиња. Ценимо да је здравствено безбедносни ризик на ширем простору око овог локалитета на алармантном нивоу. С обзиром на очигледно површан однос градске управе Суботице према овом проблему који им је дефинитивно познат, ценимо њихову пуну одговорност за евентуалне негативне последице које би могле наступити или су већ присутне, по здравље људи и животни амбијент. Чудимо се да се до сада већ није десила нека озбиљна епидемија. Основано сматрамо да је дугогодишње, неправилно одлагање анималног отпада, закопавањем, већ загадило земљиште а могуће и подземне воде.

Имајући у виду све претходно речено, захтевали смо од инспекције:

1. Да изађе на терен и још једном изда налог за чишћење локалитета;
2. Да физички затвори ово сточно гробље;
3, Да постави мониторинг локалитета и да спречи свако даље одлагање отпада;
4. Да утврди која газдинства/домаћинства/фарме спроводе нелегални узгој свиња, у основаној сумњи да се избацују животиње које нису регистроване;
5. Да нас обавесте о својем поступање;
6. Информацију о дестинацији угинулих животиња које се покупе по инспекцијском налогу (у противном ћемо се обратити Захтевом за информације од јавног значаја);
7. Да искомуницирају ситуацију са ветеринарском инспекцијом и утврде јасне надлежности у решавању проблема;

Упозорили смо инспекцију да даљи површан и немаран однос према овом проблему може ескалирати у покретање мера које нам стоје на располагању у позитивним законским прописима.

Кампања јавног заступања проблема из животног амбијента омогућена је реализацијом пројекта "Заједно за активно грађанско друштво - АКТ", који је добио подршку Владе Швајцарске а спроводе га Helvetas Swiss Intercooperation и Грађанске иницијативе. Мишљење које је изнето у овом чланку је мишљење аутора и не представља нужно и мишљење Владе Швајцарске, Helvetas-а или Грађанских иницијатива. Подршку активности добили смо и од компанија: Витал, Шећерана Црвенка, Суноко и Индустрије меса Карнекс.

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net