ВЕСТИ - ЕПВ

Наставак еко школице са ђацима ОШ Братство-јединство у Врбасу.

ЗДРАВА ИСХРАНА И ФИЗИЧКА АКТИВНОСТ


Јуче смо одржали још једну радионицу са шестацима ОШ Братство-јединство у Врбасу. Тема је била Здрава исхрана и физичка активност деце. Координатор еко-школице је Јелена Шкундрић, наставница математике.Прича је започета са функцијом желуца и најјачим имунолошким оружјем у човеку - хлороводоничном киселином. Како се ово моћно оружје потив патогена одржава али и угрожава неправилном исхраном? Одакле најчешће крећу здравствене тегобе узроковане храном? Колико су штетни чести и нередовни оброци и шта је метаболички праг?

Па, какве су последице исхране у покрету, уз мобилне телефоне, недовољног жвакања хране, неодржавања усне дупље... Како препознати хранљивост намирница из маркета? Која храна узрокује киселост организма и шта се потом дешава са нашим здрављем. Зашто је данас важно да знамо препознати и изабрати квалитетне, хранљиве намирнице.

Како се одређује школска ужина и шта се ту може учинити, тј. како сам можеш брзо сложити здраву ужину? Колико су нам корисне гомиле бутика брзе хране око школа?

Прошли смо и заблуде са калоријама, штетност брзих дијета и мршављења. Зашто су вежне и како неговати добре бактерије у својим цревима, зашто их антибиотици у храни и лековима уништавају и како то избећи.

Како претерани унос шећера делује на наше ћелије? Колико шећера се налази у омиљеним намирницама, храни и пићу?

Зашто су важни оброци у породичном кругу? Зашто је важно помагати родитељима у набавци и припреми хране? Које су препоруке дате деци у вези здраве исхране? Како се у ову причу уклапа физичка активност. Које физичке активности су безбедне и пожељне? Како се организовати?

На крају, где је ова тема у школским програмима? Зар о оном што у себе уносимо, баш све успут морамо покупити? По нама, велика рупа у образовању деце.

Еко школицу реализујемо у оквиру пројекта "Заједно за активно грађанско друштво - АКТ", који је добио подршку Владе Швајцарске а спроводе га Helvetas Swiss Intercooperation и Грађанске иницијативе. Мишљење које је изнето у овом чланку је мишљење аутора и не представља нужно и мишљење Владе Швајцарске, Helvetas-а или Грађанских иницијатива. Подршку активности добили смо и од компанија: Витал, Шећерана Црвенка, Суноко и Индустрије меса Карнекс.

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net