ВЕСТИ - ЕПВ

Реаговање ЕПВ на сечу ветрозаштитног појаса између Врбаса и Фекетића.

СЕЧА НЕЛЕГАЛНО ЗАСАЂЕНОГ ДРВОРЕДА!


На дојаву грађана Еколошки покрет Врбаса утврдио је околности у којима се одвија сеча ветрозаштитног појаса између Врбаса и Ловћенца, испитујући све актере овог непопуларног посла.

Изласком на терен утврдили смо да приватни предузетник из Сакула има уговор са одржаваоцем путног појаса "Војводинапут-Бачкапут", за извођење радова у оквиру прописаних безбедносних услова.

У комуникацији са г. Пап Иштваном, Шефом подручја одржавања "Војводинапут-Бачкапут" сазнали смо да је цео појас пре десетак годиниа подигнут нелегално без сагласности одржаваоца а мимо прописаног растојања од асфалта, што је уз раст и гранање дрвећа, постало безбедносни ризик. Сеча се дешава управо сада због намере Србија пута да започне реконструкцију овог путног правца.

У првој фази осим сече дрвореда уклоњене су банкине а ускоро ће се почети са копањем атмосферског канала за одвођење вишка воде са пута. У наредној фази, која како смо сазнали би могла да се деси у наредној години, цео пут ће бити реконструисан на начин како се то урадило према Србобрану или како се то ради према Кули. Иначе пут Врбас - Фекетић је у катастрофалном стању и сам по себи је озбиљан ризик за вожњу преко 60 км на сат.

У вези оцене оправданости сече морамо имати у виду да се ради искључиво о сибирском бресту, дрвету крајње лошег квалитета, којег су својевремено локалне самоурпаве добијале џабе а користили његову садњу и у политички маркетинг, садећи га где треба и где не треба а у овом случају и без дозволе. То је крто дрво које се масовно ломи под налетима и не баш јаког ветра, пуца и ломи се под јачим мразевима, што угрожава све учеснике у саобраћају, посебно ако се, као у овом случају, налази на пар метара од асфалта.

У блиском периоду сазнаћемо да ли Србија путеви намеравају да, у реконструкцију овог путног правца, обнове и ветрозаштитни и зелени заштитни појас, имајући у виду непогодан положај саобраћајнице, на којој су се често дешавали сметови а јаки ветрови ометали саобраћај. Свакако се мора имати у виду и заштита пољопривредног земљишта од еолске ерозије.

У наредном периоду имаћемо директну комуникацију са одржаваоцем, надамо се и одређени утицај на доносиоце одлука а све у вези остварења јавног интереса наших грађана за здравим и безбедним животним амбијентом.

Кампања јавног заступања проблема из животног амбијента омогућена је реализацијом пројекта "Заједно за активно грађанско друштво - АКТ", који је добио подршку Владе Швајцарске а спроводе га Helvetas Swiss Intercooperation и Грађанске иницијативе. Мишљење које је изнето у овом чланку је мишљење аутора и не представља нужно и мишљење Владе Швајцарске, Helvetas-а или Грађанских иницијатива. Подршку активности добили смо и од компанија: Витал, Шећерана Црвенка, Суноко и Индустрије меса Карнекс.

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net