ВЕСТИ - ЕПВ

Техничко партнерство у традиционалној пролетњој садњи Карнекс-а

КОРПОРАТИВНА ОДГОВОРНОСТ КАРНЕКСА ПРЕМА ЛОКАЛНОЈ ЗАЈЕДНИЦИ!


Већ трећу годину Еколошки покрет Врбаса остварује техничко партнерство са Индустријом меса Карнекс у њиховој акцији озелењавања локалне заједнице а уз велико разумевање руководства и одличну сарадњу са Татјаном Миљанић, шефицом Службе заштите животне средине. Ове године донирано је преко 200 садница храста и дивље трешње за Бачко Добро Поље (БДП), Равно Село и Црвенку, што је знатно више од претходних година. Саднице су набављене из Горанског расадника у Сомбору.

ВИДЕО ПРИЛОГ ТВ БАЧКЕ

СЛИКЕ СА АКЦИЈА У БДП, РАВНОМ СЕЛУ И ЦРВЕНКИ


Вишедневна акција започела је у БДП где се Карнекс прикључио локалној, међусекторској коалицији за трајно решавање грађевинских депонија у Општини Врбас са пилот пројектом у улици Дуримиторска. Главна полуга акције били су ђаци осмаци из ОШ "Вук Караџић" БКП на челу са в.д. директором Небојшом Секулићем, који су засадили саднице, залили их и покупили смеће, заостало с депоније. Децу су испратили и Весна Томин, одељенски старешина и Никола Поповић, наставник техничког.

Ослонац акцији дали су вредне и савесне комшије Илија Игњатовић и нарочито Свето Живковић, који је иницијатор и покретач трајне санације овог простора.

Јавна агенција за зоохигијену и пољопривреду - ЈАЗИП из Врбаса, уз савете и велико залагање Иване Ђаконов, инжењера холтикултуре, дали су вредне савете за садњу, премерили су терен и избушили рупе. У наредној фази пошумљавања ове локације обећали су садњу 500 садница багрема. Пре тога брзо су реаговали на нашу пријаву комунална инспекција и ЈКП Комуналац из Врбаса, који су очистили огромну количину шута и мешаног отпада са више од једног хектара површине. Миротин енерго донирао је приколицу хумуса са њиховог биогас постројења. Акцију је помогла и Месна заједница БДП уз активно залагање секретарке Мине Кљештан,  као и кафе "PUB 21465" који су донирали храну и освежење за акцијаше.

Локалнитет смо на крају акције привремено оградили траком до постављања чврсте ограде из разлога одвраћања грађана од даљег избацивања смећа на овој локацији. Већ се увелико ради на проналажењу средстава за постављање чврсте ограде. Локална самоуправа је показала интерес да се овај јавни простор постепено претвори у пријатно излетиште са садржајима за одмор и рекреацију Бачкопољаца, нарочито младих.

У Равном Селу, такође је посађено преко 100 садница уз партнерство са удружењем грађана "Спона", на чијем челу је Саша Мирковић. Његова вредна екипа озеленила је двориште вртића, два дечија игралишта поред сеоске капеле и делове улице ЈНА.

На нашу сугестију, Карнекс је део садница поклонио и ОШ Вук Караџић из Црвенке, тј. изузетном еко-тиму ђака које смо прошле године окупили, уз велику подршку Јелене Керекеш, њохове наставнице. Уз редовно одржавање њиховог еко-дворишта они су овим садницама додатно озеленирли школско двориште и простор око мале школе у Црвенки. Ова екипа већ месецима не мирује у својим разноврсним зеленим идејама, које одмах реализују, уз њиховог идејног вођу Јована Јововића.

Карнекс је овог пролећа покренуо пуно добре енергије са лавином зеленог активизма, на чега смо му изузетно захвални!

Техничко партнерство у овој вишедневној активности омогућено је реализацијом пројекта "Заједно за активно грађанско друштво - АКТ", који је добио подршку Владе Швајцарске а спроводе га Helvetas Swiss Intercooperation и Грађанске иницијативе. Мишљење које је изнето у овом чланку је мишљење аутора и не представља нужно и мишљење Владе Швајцарске, Helvetas-а или Грађанских иницијатива. Подршку кампањи добили смо и од компанија: Витал, Шећерана Црвенка, Суноко и Индустрије меса Карнекс.

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net