ВЕСТИ - ЕПВ

Састанак Асоцијације ЗОРТ и представника Перутнинe Птуј - Топико у Бачкој Тополи.

УСКОРО ЈОШ ЈЕДАН ЗАГАЂИВАЧ КРИВАЈЕ МАЊЕ!?


На иницијативу руководства Перутнина Птуј Топико, пословне јединице у Бачкој Тополи, данас је, уз обострани респект, одржан још један сусрет представника пословног и цивилног сектора. Наши домаћини, Иван Станојевић и Немања Цвијановић, руководиоци сектора инвестиција и одржавања, упознали су нас са текућим пословањем, еколошким инвестицијама и другим развојним плановима компаније, уз отворени пролаз до уговора, планова и програма који те инфрормације потврђују. Уз ЕПВ, ЗОРТ екипу је сачињавао и Драган Курјачки ЕПОС-а, Петер Червенак ЕП За садашњост и будућност, Бачка Топола.Учешће на састанку су узели и ПредрагТараило, руководилац и Златко Денда, агроном у Агропромет доо Бечеј који, кроз лошу воду Криваје, трпе озбиљне последице на производњи поврћа, која се одвија на преко 1000 хектара земљишта пољопривредног добра крај Србобрана. Наше домаћине смо упознали и са осталим, многобројним, штетним последицама загађења по природу, здравље људи и привреду, низводно, све до Бечеја.

Наше занимање највише је било усмерено на почетак изградње пречистача отпадних вода, око милион и седамсто хиљада евра вреданог пројекта, који би трајно зауставио загађивање реке Криваје из Перутнине.

Како смо сазнали, исходована је грађевинска дозвола, уговор са извођачима радова је потписан, извршена је конверзија земљишта, по расписаном тендеру изабрана је и купљена холандска опрема. Рок за извођење земљаних и грађевинских радова је 180 дана. плус додатних месец дана за завршетак инсталације опреме. Наши домаћини процењују да би на јесен требали започети пробни рад постројења у којем би се вршило примарно и секундарно пречишћавање техничке воде, биолошким али и хемијским третманом, до високе друге категорије квалитета воде.

Изгледа да су се у овој компанији, по промени власника од пре две године, десиле значајне промене и заокрети у пословању. МХП (Миронивски Хлибопродукт) већ је уложиo 10 милиона евра у примену новог пословног модела, пре свега у модернизацију кланице и увећање производног капацитета. Међутим, побољшани су и услови рада запослених, улаже се у стандардизацију пословања и нарочито у достизање еколошких стандарда - енергетске ефикасности и пречишћавање отпадних вода.

Овај пословни систем већ покрива петину домаћег тржишта узгоја пилића. Уз наше домаћине обишли смо фарму пилића крај Бајше која је у завршној фази изградње, величине 50.948 м2 са капацитетом од 315.000 пилића по турнусу.

Поред објеката за узгој и силоса, пројекат предвиђа и изградњу колских и пешачких прилаза, саобраћајних и манипулативних површина, најмодерније уравнотежено осветљење, дезобаријера на улазу и излазу из комплекса, четири септичке јаме, резервоаре за воду, паркинг места и зелене површине, као и пратећу мрежу инфраструктуре - прикључке на електроенергетску, водоводну и гасну инфраструктуру, коју узгред, ова фирма користи већ више од деценију, као искључиви енергент, од када је прошла овим тереном.

Да, Перутнина Птуј - Топико још је увек загађивач Криваје, али после свега виђеног, било би заиста неозбиљно од нас "набријаних еколога", игнорисати пословну озбиљност ове фирме и не дати им прилику "на миру да реализују" своје намере достизања еколошких стандарда, посебно уз отворени позив обиласка напретка пречистача у свим фазама изградње.

Некако осећамо да се полако оплођују вишегодишња настојања еколошких активиста за промену друштвене климе, кроз евидентно сазревању свести и спознаје пословних људи, посебно у прехрамбеној индустрији, да није само штетно већ је и непословно производити здравствено безбедну храну у отровном амбијенту. Можда је томе мало допринела наша лагана трансформација од "зелених мегданџија" ка циркуларној економији, налажењу економске логике у екологији и међусекторском партнерству.

Али ипак посао је далеко од краја. Стога, "штит и копље" нећемо још испуштати!

Кампања јавног заступања проблема из животног амбијента омогућена је реализацијом пројекта "Заједно за активно грађанско друштво - АКТ", који је добио подршку Владе Швајцарске а спроводе га Helvetas Swiss Intercooperation и Грађанске иницијативе. Мишљење које је изнето у овом чланку је мишљење аутора и не представља нужно и мишљење Владе Швајцарске, Helvetas-а или Грађанских иницијатива. Подршку за јавно заступањег добили смо и од компанија: Витал, Шећерана Црвенка, Суноко и Индустрије меса Карнекс.

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net