ВЕСТИ - ЕПВ

Посета кафилерији Жибел из Бачке Тополе.

НА КОРАК ОД ЕКОЛОШКИХ СТАНДАРДА!


Уз разумевање и сусретљивост руководства кафилерије Жибел АИК Бачка Топола, нарочито Горана Узелца, финансијског директора задуженог и за инвестиције, као ретко до сада данас нам је омогућен детаљан увид у природу пословаања и достигнуте еколошке стандарде овог оператера, такође и у планове за наредни период. Технологију и специфичности произвдње детаљно је објаснио Александар Ћулибрк, главни технолог, уз подршку Соње Жигић, руководиоца лабораторије.

ФОТО ГАЛЕРИЈА


Жибел месечно преради око 5000 тона конфиската треће категорије, углавном кланичног отпада, дакле без угинулих животиња, које не третира. Као излаз, фабрика производи брашно од хидролизованог перја, крвно брашно, месно - коштано брашно и техничку маст. Не можемо ни да замислимо апокалиптичну ситуацију одбацивања оволике количине отпада у природу, без третмана. Стога сматрамо да је природа њиховог посла много више заштитарска од оног што ми чинимо.

Али посао користан да заштити природу не завршава аутоматски и корпоративну одговорност, те је у том правцу усмерена ова посета.

Како смо сазнали, у последње 2-3 године ова фирма, са стотинак запослених, уложила је преко милион евра у чисто еколошке инвестиције. Изграђен је биопречистач запрљаног ваздуха, јединствен у Србији. Он функционише на бази огромне количине коре од дрвета испуњене корисним бактеријама које пречишћавају онечишћен ваздух, који се кроз њу пропушта. Затим инсталирали су барокондезатор за расхлађивање топле воде. Раздвојили су атмосферску, санитарну и техничку воду. Изграђен је примарни пречистач за техничке отпдне воде и исходована је употребна дозвола.

Направљен је и пројекат за секундарно пречишћавање отпадних вода али се застало са његовом реализацијом, због изградње градског пречистача на само 100-тинак метара од фабрике и могућности евентуалног прикључивања на њега уз претходну дозволу локалне самоуправе, која се, како нам рекоше, не оглашава поводом тога. Сматрамо да би заиста било скандалозно да локална самоуправа одбије примарно пречишћену воду Жибел-а и сасвим поуздани део новца за рад пречистача, имајући при томе у виду да тренутно немају, како су нам пренели из руководства Општине на недавном састанку, ни 30% покривености канализационом мрежом, као и неизвесан период значајнијег увећања овог процента.

Даље сазнајемо, да ће се ових дана покренути поступак према електро дистрибуцији за снабдевање Жибел-а електричном енергијом директно из мреже и раздвајање од заједничког вода са Индустријом меса Бачка Топола. По мишљењу наших домаћина, ово је главни разлог повременог присуства непријатних мириса у граду!?

Наиме, по њиховим тврдњама, у овим околностима дешавају се повремени прекиди струје, који у том кратком интервалу зауставе уређај за термичку обраду конфиската, алфалавал, што потом узрокује праве мале ерупције гасова крајње непријатног мириса, који уз "добар правац ветра" доспевају до насеља и угрожавају амбијентални ваздух. Електро дистрибуција, како рекоше, гарантује стабилно снабдевање, те се надамо да ће то бити и крај приче о непријатним мирисима из Жибела.

Вредна помена је и прерада сточне крви, коју на жалост не успевају прибавити од кланичара у довољној количини. Када се нађе у води, крв одмах веже кисеоник за себе, стога је у стању направити велику штету у водотоковима, у чега смо се претходних година превише пута уверили. Надамо се, стога, да ће и за ову сировину наћи већи број комитената.

Да закључимо, Жибел још увек ради али је већ пуно и учинио да достигне еколошке стандарде пословања, барем у области заштите воде и ваздуха. За овај мали корак до престанка загађења, пре свега реке Криваје, потребно је по нама разумевање и друштвене заједнице. Стога сматрамо да постоји јасан јавни интерес да се помогне овој фирми, позитивним одлукама али и финансијски.

Кампања јавног заступања проблема из животног амбијента омогућена је реализацијом пројекта "Заједно за активно грађанско друштво - АКТ", који је добио подршку Владе Швајцарске а спроводе га Helvetas Swiss Intercooperation и Грађанске иницијативе. Мишљење које је изнето у овом чланку је мишљење аутора и не представља нужно и мишљење Владе Швајцарске, Helvetas-а или Грађанских иницијатива. Подршку за јавно заступањег добили смо и од компанија: Витал, Шећерана Црвенка, Суноко и Индустријом меса Карнекс.

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net