ВЕСТИ - ЕПВ

Састанак у водном предузаћу у Бечеју.

КАКО САЧУВАТИ РИБЊАК И СТАРУ ТИСУ?!


Уз велику сусретљивост Зорана Драгића, директора ДТД ВП Средња Бачка у Бечеју, домаћина данашњег скупа, данас смо реализовали иницијативу окупљања актера са капацитетом ублажавања последица загађене воде из Великог бачког канала на Рибњак ПИК Бечеј и заштићени парк природе Стара Тиса. Поред наших домаћина, састанку су присуствовали представници Рибњака ПИК Бечеј, Мајо Милошевић, шеф производње, затим ЈВП Воде Војводине, служба за мелиорације, Снежана Бјекић, шеф службе са сарадником Миланом Маленчићем, као и Радивоје Чуровић, представник викендаша са Старе Тисе.


Иако су уредно позвани нису се појавили представници Покрајинског завода за заштиту природе, како рекоше због раније заказаних обавеза, као и старатељи природног добра Стара Тиса - ЈКП Комуналац Бечеј у заиста скандалозном објашњењу домаћину "Када нема представника Завода онда ни ми не налазимо разлог доласку..." иако су у самом комшилуку. Овакво понашање заиста не приличи некоме ко себе назива одговорним лицем, вероватно најважнијег јавног предузећа у граду.

У уводу састанка, пренели смо своје спознаје о притисцима фекалних и индустријских вода на ВБК и Кривају, доступне информације о плановима и програмима локалних самоуправа и пословних опрератера, загађивача.

У наставку смо испратили веома детаљну презентацију Варга Гезе, хидро инжењера на тему историјата и стање хидросистема у тзв. Бечејском риту, где се и налази Рибњак ПИК Бечеј и заштићени парк природе Стара или Мртва Тиса, као и о активностима ДТД ВП Средња Бачка на одржавању хидро система ДТД у њиховој надлежности. Ово је друго најстарије предузеће у земљи основано давне 1846. године, са изузетном традицијом, квалитетним стручним кадром и пословним потенцијалом који на жалост, није довољно препознат у надлежним институцијама.

На састанку се потом развила квалитетна и конструктивна дискусија у којој смо осетили недостатак представника Завода и старатеља. Међутим из излагања присутних локалних актера могло би се наслутити да старање није на довољно квалитетном нивоу и да би вероватно суочавање са неким питањима постало сасвим непријатно, па се питамо да ли је њихов изостанак баш сасвим случајан?!

Оно што је одмах уочено као непобитна чињеница је да се Стара Тиса снабдева водом из Великог бачког канала преко Рибњака ПИК Бечеј. Не може се очекивати да вода у Рибњаку, па онда у Старој Тиси, буде нарочито боља од оне у каналу. Стога сви актери узводно каналом сносе нарочиту одговорност за судбину коју кроје онима којима шаљу прљаву воду.

Постоје изузетни проблеми са којима се водопривреда, старатељи, савесни викендаши... суочавају на терену: реституција пољопривредног земљишта уз мелиорационе канале без консултација и одобрења старатеља водотокова, вандализам над водопривредним објектима, уставама, црпним станицама... хронични недостатак средстава за одржавање постојећих објеката, организоване групе крадљиваца рибе, притисак лопова на савесне рибочуваре, недостатак правилника управљања водним режимом, недостатак јасних услова градње у парку природе, недовољна информисаност, понашања власника пољопривредних парцела наслоњених на Стару Тису, несавесно понашање дела викендаша, неусклађеност општина Бечеј и Жабаљ у издавању услова градње у природном добру...

Од г. Чуровића смо сазнали да се ускоро очекује регистрација удружења викендаша Старе Тисе, те смо уверени да ће ово природно добро добити изузетно важног актера за његову заштиту и одрживост.

Уз дискусију се искристалисало неколико техничких решења која би се уз пригодну претходну анализу и елаборат могла преточити у квалитетан пројекат заштите и унапређења водопривредних и туристичких потенцијала Старог бечејског рита.

Складно својој надлежности Снежана Бјекић је изразила задовољство прикупљеним спознајама о ситуацији на терену, уз обећање да ће предпостављенима у ЈВП Воде Војводине пренети потребу израде пројектног задатка а потом и пројекта у намери конкурисања за потребна средства у доступним фондовима, како домаћим тако и Европске уније а све уз, надамо се много отворенију и сусретљивију сарадњу из Покрајинскиг завода за заштиту природе.

Кампања јавног заступања проблема из животног амбијента омогућена је реализацијом пројекта "Заједно за активно грађанско друштво - АКТ", који је добио подршку Владе Швајцарске а спроводе га Helvetas Swiss Intercooperation и Грађанске иницијативе. Мишљење које је изнето у овом чланку је мишљење аутора и не представља нужно и мишљење Владе Швајцарске, Helvetas-а или Грађанских иницијатива. Подршку за јавно заступањег добили смо и од компанија: Витал, Шећерана Црвенка, Суноко и Индустријом меса Карнекс.

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net