ВЕСТИ - ЕПВ

Састанак са директором ЈКП Комуналца Врбас

СМРДЉИВИ ЕНЕРГЕНТ СА ДЕПОНИЈЕ!


На захтев ЕПВ јуче је председнику ЕПВ уприличен састанак са Игором Шкундрићем, директорм ЈКП Комуналац у Врбасу. Разговарало се на више тема од јавног интереса које су делом делегиране од грађана а делом су наша запажања.

Први проблем је чисто заштитарски и директно је у њиховој надлежности а инициран је од грађана Бачког Доброг Поља и Савиног Села, који су нам се обратили за подршку против загађења амбијенталног ваздуха од њихових суграђана, који као енергент користе истрошене филтер мараме из Витал-а. Непријатни мириси који при сагоревању овог материјала настају, крајње су иритантни и по свему судећи изазивају бронхијалне проблеме, што је произвело крајњу забринутост али и огорченост грађана ових насељених места према бахатим комшијама.

Трагом информације, сазнали смо да Витал ове науљене крпе, које изгледа имају неку калоријску вредност, већ годинама одлаже на градску депонију, одакле се, по нашој основаној сумњи, од стране НН лица претоварају, потом развозе по селима и продају као јефтин енергент. За директора Шкундрића ово је била сасвим нова информација али смо добили уверавање да ће она одмах бити проверена и уколико се испостави тачном, овај "несретни посао" биће пресечен у најкраћем року.

На питање из нашег, недавно достављеног Захтева за законску усклађеност накнаде за одржавање водоводног прикључка, речено нам је да ће се у најкраћем року ово усклађивање обавити, међутим, како рече Шкундрић, појефтињење комуналне услуге реално се не може очекивати, јер би то угрозило финансијску стабилност фирме, посебно у перспективи отплате кредита КФТ банке, којим се финансира прикључење Куцуре и Савиног Села на централно водоснабдевање из водозахвата у Врбасу. Годишња отплата кренуће од следеће године са 34 милиона динара, од укупно 4,2 милиона евра кредита, од којег је 30% неповратно.

Добили смо и ексклузивну информацију да ће Општина Врбас добити помоћ од Управе за капитална улагања АПВ за укључење и остала три села, Равно, Змајево и Бачко Добро Поље на централни систем водоснабдевања.

Свесни ситуације у којој је Комуналац у претходном периоду, поред осталог, служио за социјално збрињавање радника из јавних предузећа која су престала да функционишу, исказали смо занимање за могућност организационе и структурне консолидације, по нама, најважнијег јавног предузећа у локалу, уз што већу примиену мера ефикасног корпоративног пословања, јер ће изазови пословања у околностима јачања еколошких прописа и стандарда, повећаних потреба грађана за одрживим урбаним животом... захтевати нешто ипак другачије, квалитетније и боље. При томе смо највише имали у виду припрему система за обезбеђење примарне сепарације отпада по домаћинствима.

Закључак обе стране је био да морамо држати отворени комуникациони канал, да постоји капацитет и обострани интерес за партнерску сарадњу и да се проблеми више не смеју држати по страни или бацати под тепих, већ да се морамо суочити са њима "колико год ружно лице имали"!

Кампања јавног заступања проблема из животног амбијента омогућена је реализацијом пројекта "Заједно за активно грађанско друштво - АКТ", који је добио подршку Владе Швајцарске а спроводе га Helvetas Swiss Intercooperation и Грађанске иницијативе. Мишљење које је изнето у овом чланку је мишљење аутора и не представља нужно и мишљење Владе Швајцарске, Helvetas-а или Грађанских иницијатива. Подршку за јавно заступањег добили смо и од компанија: Витал, Шећерана Црвенка, Суноко и Индустријом меса Карнекс.

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net