ВЕСТИ - ЕПВ

ЕПВ учествовао у међународном попису птица.

ПАЛЕТА ПТИЦА НА ШЕЋЕРАНСКИМ ЈЕЗЕРИМА!


Данас смо помогли у попису птица нашој сарадници Сањи Шумановић, апсолвенту на ПМФ и члану Друштва за заштиту и проучавање птица Србије. Уз разумевање и велику сусретљивост руководства Шећеране у Врбасу, и уз квалитетног водича Предрага Копривицу, задуженог за управљање отпадним водама у Шећерани, обишли смо велики простор таложних поља и лагуна, који уз депоније сатурационог муља и кречне земље покрива 62 хектара.

 ФОТО ГАЛЕРИЈАИначе, из таложних поља Шећеране се преливним системом у лагуна, у којима су убачене култивисане бактерије које разграђују и пречишћавају отпадну воду, у Велик бачки канал се враћа чиста вода, друге категорије и то са великом количином истих, корисних бактерија, које потом пречишћавају и каналску воду. Овај процес већ више од десет година, колико се бактерије убацују, утиче да каналска вода буде мање трагична него што јесте. Питамо се зашто се овај поуздан метод није разматрао, барем као придружено решење у ремедијацији ВБК!?

Но, данас смо се уверили да је овај простор, иако вештачки и у дубоком замрзавању, препун живота, где смо забележили чак 19 врста птица, од којих 5 са IWC листе (International Waterbird Census) - Међународни зимски попис птица, који траје од 1967. године и обухвата више од 25.000 пописивачких локалитета, у преко 100 земаља. Овим програмом руководи Wetlands International организација која се бави очувањем и обнављањем водених станишта на глобалном нивоу. У свакој држави национални координатори раде са мрежом сарадника (професионалаца и аматера), који на терену прикупљају податке о птицама водених станишта од 10. до 30 јануара, а рок за извештај је 10. фебруар.

Забележене врсте:
(IWI врсте):
Барска стрнадица (Emberiza schoeniclus)
Глувара (Anas platyrhynchos)
Мишар (Buteo buteo)
Велика бела чапља (Ardea alba)
Сива чапља (Ardea cinerea)

Остале забележене врсте:
Креја (Garrulus glandarius)
Велика сеница (Parus major)
Кос (Turdus merula)
Пољски врабац (Passer montanus)
Велики детлић (Dendrocopos major)
Брезов звиждак (Phylloscopus trochilus)
Фазан (Phasianus colchicus)
Царић (Troglodytes troglodytes)
Чешљугар (Carduelis carduelis)
Гачац (Corvus frugilegus)
Сврака (Pica pica)
Сива врана (Corvus cornix)
Ветрушка (Falco tinnunculus)
Црвендаћ (Erithacus rubecula)

Учешће на овој активности омогућено је реализацијом пројекта "Заједно за активно грађанско друштво - АКТ", који је добио подршку Владе Швајцарске а спроводе га Helvetas Swiss Intercooperation и Грађанске иницијативе. Мишљење које је изнето у овом чланку је мишљење аутора и не представља нужно и мишљење Владе Швајцарске, Helvetas-а или Грађанских иницијатива. Кампања мониторинга животне средине подржана је и од компанија: Витал, Шећерана Црвенка, Суноко и Индустријом меса Карнекс.

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net