ВЕСТИ - ЕПВ

Састанак са председником Општине Врбас

ОПШТИНА ВРБАС АКТИВНА У РЕШАВАЊУ ПРОБЛЕМА СА ГРАДСКИМ ПРЕЧИСТАЧЕМ!


На иницијативу Еколошког покрета Врбаса, данас је председник Општине Врбас, Предраг Ројевић, уприличио састанак са Ратком Ђурђевцем, председником покрета. Тема састанка била је информисање о ангажовању локалне самоуправе око наставка рада Централног пречистача за отпадне воде Врбаса и Куле - ЦППОВ.

После две ипо године одсуства а по промени руководства Општине, настављена је директна комуникација са одговорним лицем у атмосфери међусобне толеранције и уважавања. Схватајући да не постоји нико коме је прекид пречишћавања отпадних вода у интересу, оправдано смо предпоставили да не знамо све аспекте проблема а посебно у околностима прекида комуникације са главним актером. Стога је наставак комуникације био од виталне важности за правилно процењивање ситуације, ради предузимања евентуалних радњи, које ће произвести позитиван помак.

Ево сажетка разговора са главним спознајама.

Две стручне екипе, са Факултета техничких наука и Економског факултета израдиле су летос, на рачун Општине Врбас, студију финансијске оправданости рада градског пречистача у Врбасу. Студија је потом неколико пута коригована, ради анализе различитих сценарија који би могли да утичу на рад пречистача.

Процена је да су укупни годишњи трошкови рада пречистача око 130 милиона динара и део тих трошкова се хитно мора обезбедити ради избегавања прекида рада, који би однео додатне милионе за повратак у радни режим.

Од председника Ројевића сазнали смо да је добио чврста уваравања министарке за животну средину, Ирене Вујовић, да ће министарство кроз још једну траншу обезбедити наставак рада, али уз услов да општине Врбас и Кула у периоду подршке дефинитивно обезбеде одрживост рада, примарно кроз обучене раднике и додатне количине воде, јер садашње то не омогућавају.

Сазнали смо такође, да су оштине Врбас и Кула, определиле по 10 милиона динара субвенција за рад пречистача у овој години. Г. Ројевић тврди да ће се то подићи за додатних 5 нилиона.

Тренутни капацитет рада је на око 7500 м3 воде на дан (25%), од 30000 пројектованих. Међутим, око 3500 м3 долази од непознатих емитера, што значи да је само 4000 м3 наплативо. Да ли то постоје дивљи прикључци на канализацију и како их открити?! Са овом наплативом количином воде, цена пречишћавања била би преко 70 дин/м3 (плус одвођење, плус пијаћа вода).

Ако би се, како рече г. Ројевић, дошло до 9000 м3 на дан наплативе воде (30% од пројектованог капацитета), цена пречишћавања би се спустила на 38 дин/м3. На ову цену треба додати и одвођење отпадне воде (31,38 дин/3) и цену пијаће воде (62,76 дин/м3), што ценимо да би било на граници трпљивости просечног домаћинства.

Не знамо како ће се на крају формирати цена али грађани би свакако требало да је ставе поред рачуна за лечење од "болештина" које су нам деценијама излазиле из канала а којег смо пунили фекалијама и индустријским отпадом. Често сметнемо са ума да је плаћање пречишћавања отпадних вода, улагање у сопствено здравље!

Елем, нове количине воде у пречистачу морају се што пре обезбедити, јер ће значити извеснију наплату и мањи социјални притисак на већ озбиљно угрожени кућни буџет грађана.

По нама, договор са Карнексом, који се технички најбрже може прикључити, је круцијалан за одрживи наставак рада постројења. Али закључујемо из речи председника Ројевића, да су се обе стране утабориле у својим економским рачуницама, где нам се чини да ће неко ипак "виши" морати да пресече "Гордијев чвор".

У три села врбаске општине, Бачко Добро Поље, Змајево и Равно Село, канализација је 60% завршена. За прикључење на пречистач у Врбасу фали "200м цеви" али, како сазнајемо на састанку и разрешење спора старог 10 година у којем "НС градитељ" потражује од Општине Врбас 29 милиона динара. Председник Ројевић тврди да би Општина ушла у вансудско поравнње уз мало разумевање и разлагање исплате дуга у неколико година.

О логици прикључења Србобрана на пречистач у Врбасу већ смо писали, те се надамо да ће и она допрети до ушију људи који се нешто питају у Србији.

Схватамо дакле да се Општина Врбас ипак интензивно бави проблемом пречистача. Наше спознаје о њиховом ангажовању нису биле потпуне и права је срећа што у површним информацијама није дошло до даље ескалације односа, што је овај састанак предухитрио.

Заједнички закључак са састанка био је да постоји много аргумената у прилог наставка сарадње у јавном интересу, а ми додајемо да би долазак нове, младе екипе на челу са г. Ројевићем могао донети много тога доброг за грађане Општине Врбас.

Јавно заступање по питању еколошких проблема у региону вршимо уз подршку пројекта "Заједно за активно грађанско друштво - АКТ", који је добио подршку Владе Швајцарске а спроводе га Helvetas Swiss Intercooperation и Грађанске иницијативе. Мишљење које је изнето у овом чланку је мишљење аутора и не представља нужно и мишљење Владе Швајцарске, Helvetas-а или Грађанских иницијатива.


 

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net