ВЕСТИ - ЕПВ

Захтев за информацијом Министарству животне средине и општинама Врбас и Кула

ДА ЛИ ПРЕСТАЈЕ СА РАДОМ ГРАДСКИ ПРЕЧИСТАЧ У ВРБАСУ?!


Еколошки покрет Врбаса обратио се захтевом за информације од јавног значаја Министарству животне средине и општинама Врбас и Кула, како би сазнао да ли су било шта учинили да спрече заустављање рада градског пречистача отпадних вода у Врбасу. Према званичном извештају са седнице локалног парламента у Врбасу пред Нову годину, није се расправљало о овом проблему. Општина Кула такође не показује заинтересованост да учествује у његовом решењу.

На наш апел Министарству животне средине од пре два месеца, да се настави са подршком пречистачу у Врбасу, нисмо добили никакав одговор.

По информацијама до којих смо дошли, ово постројење већ 16-ог јануара остаће без радника на одржавању, чак и без обезбеђења. Хемикалије неопходне за третман прљаве воде потпуно су исцрпљене, трошкове рада постројења већ два месеца нико од надлежних не покрива. Како сазнајемо, одржаваоц постројења и поред бројих писмених и усмених обраћања, посебно Општини Врбас, не добија никакав одговор на упозорење да се у недостатку средстава и правног основа за њихов останак, ближи заустављање рада.

Да поновимо, 6. новембра 2020. истекао је уговор о одржавању са компанијом Веолиа. И поред тога, ова одговорна компанија остала је на постројењу ево већ два месеца, не желећи да га препусти пропадању и штети која, одмах по стајању, почиње да се генерише. Прошле године, с почетка њиховог уговорног периода, због запуштености постројења, морало се уложити до 100000 евра у чишћење масних наслага у базенима и цевоводима. Њиховим ванредним и стручним напором направљена је рационализација производње биогаса и 30% уштеде на потрошњи електричне енергије.

Да ли ће надлежни дозволити да се оваква беспотребна штета опет деси? Да ли Велики бачки канал поново постаје отворена септичка јама за 100000 људи од Црвенке до Србобрана? И да ли ће цела ова ситуација угрозити реализацију пројекта чишћења канала, који је завршен пре неколико месеци?

Апелујемо још једном на одговорна лица из надлежних институција да хитно преиспитају своје финансијске капацитете за подршку рада пречистача, из дубоке и оправдане забринутости враћања Великог бачког канала на пијадестал највећег здравственог ризика за грађане Врбаса и Србобрана и извесног престанка живота у каналу.

У нади да ће пречистач опстати, грађани такође треба да се припреме за увећање комуналних рачуна за износ трошкова пречишћавања фекалних вода. Колики ће рачуни бити зависи од умешности одржаваоца да те трошкове у што већој мери оптимализује али и Општине Врбас да изврши своју обавезу прикључења села на пречистач, како би се повећао број јединица наплате и тиме смањио просечни износ рачуна.

Јавно заступање по питању еколошких проблема у региону вршимо уз подршку пројекта "Заједно за активно грађанско друштво - АКТ", који је добио подршку Владе Швајцарске а спроводе га Helvetas Swiss Intercooperation и Грађанске иницијативе. Мишљење које је изнето у овом чланку је мишљење аутора и не представља нужно и мишљење Владе Швајцарске, Helvetas-а или Грађанских иницијатива.Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net