ВЕСТИ - ЕПВ

Посета рибњаку ПИК Бечеј и Старој Тиси.

БОРБА ЗА ЧИСТУ ВОДУ РИБЊАКА И СТАРЕ ТИСЕ!


На дојаву и позив викендаша, обишли смо Стару Тису код Бисерног острва, вероватно један од најлепших паркова природе у Војводини па и шире, који су нам се пожалили на комшијски рибњак, који им прави проблем а којег не могу сами да реше.


Наиме, како рекоше, поред најављених постоје и ненајављена испуштања истрошене воде из рибњака која је, по њима, засићена органским отпадом конзумне рибе, које се иначе дешава када, како тврде, пумпе из црпне станице не раде, обично викендом и како рекоше, не само ван сезоне, већ и лети, што прави проблем у мрестилишту, подиже ниво и квари квалитет воде у целом језеру и од које риба бежи. Идентичну причу смо чули и у рибочуварској служби. Све се то дешава у делу Старе Тисе која је под другом категоријом заштите природног добра.
Извор: www.pikbecej.rs/ribnjak
Уз претходну најаву и договор омогућено нам је да посетимо Рибњак ПИК Бечеј где смо од стране шефа производње, Маја Милошевића упознати са проблематиком пословања рибњака и од кога смо добили категорички деманти на тврдње викендаша Старе Тисе. Допринос нашем потпуном информисању дао је и Дејан Димитријевић, референт за заштиту животне средине у ПИК Бечеј.

По тврдњама г. Милошевића, свако испуштање воде у Стару Тису се претходно најављује управљачу водотокова у Војводини - Водама Војводине, старатељу природног добра - Покрајинском заводу за заштиту природе, управљачу природног добра - ЈКП Комуналац Бечеј и о свему томе постоји траг.

Елем, сазнали смо и уверили се да је ово по много чему јединствен рибњак, који се већ месец дана суочава са непријатним изазовом пословања под претњом загађене воде из Великог бачког канала, односно Криваје. Главни узрок овог проблема знамо да је у Бачкој Тополи где неколицина послових оператера немилице трпају своје отпадне воде
Извор: www.pikbecej.rs/ribnjak
Иначе, рибњак Бечеј основан је 1968. године. Изграђен је поред пута Бечеј – Бачко Градиште, на око 7 км од Бечеја и обухвата површину од 650 ха. Тренутно ПИК Бечеј користи око 150ха. Један је од ретких рециркулационих рибњака, гравитационо се снабдева водом и гравитационо испушта њен вишак. Околину рибњака чине њиве, пашњаци и воћњаци. Рибњак се снабдева водом из канала ДТД а вода се испушта у Стару Тису. У склопу рибњака налази се специјализовани рибљи ресторан, са уређеним парком и игралиштем за децу. Ресторан нуди разноврстан мени рибљих специјалитета, док се мало језеро користи за спортски риболов. Пеца се шаран, толстолобик, сом и смуђ. 2000. године овај локалитет је уписан на листу значајних станица птица (IBA- Import Bird Area), чиме је добио међународни значај.  

Овај значајни привредни и туристички објекат већ месец дана се налази под ударом прљаве воде из Великог бачког канала, која је већ изазвала помор рибе крај Турије. Свакодневна мерења раствореног кисеоника у води канала показују поразну класи 5, због чега се из њега готово и не узима вода. Рибљи фонд се још увек одржава без контакта са загађеном водом, али, како смо се уверили на лицу места, уз изузузетан напор стучних лица, радника рибњака и уз стални рад аератора.

Ненадано, нашли смо се у комплексном проблему, свесни готово потпуне инертности надлежних институција које би морале да активније арбитрују и укључе се у изналажење решења.

Од рибочувара и викендаша сазнали смо за предлог решења који, по њима, не би захтевао знатнија улагања а проблем би се решио у интересу свих страна.

Наиме, решење се види кроз техничку интервенцију, привођење намени зараслог и запуштеног старог одводног канала, који би спојио рибњак са Старом Тисом на позицији у близини Црпне станице, чиме би се омогућило брзо препумпавање искоришћене воде рибњака директно у "Живу Тису", без угрожавања мрестилишта и остатка овог најдужег Меандера Тисе у Војводини, којег садашња два испуста из рибњака, по њима, угрожавају и стална су претња рибљем фонду.

И у овом случају видимо потребу спајања актера у врло озбиљном и комплексном проблему с којим надлежне службе не примећујемо да се баве. Очигледна је потреба ангажовања и тимског утицаја стручних, одговорних и искусних особа, које ће пронаћи и спровести оптимално решење а које неће угрожавати привредни нити природни потенцијал.

Ипак, примарни штетни утицај уочавамо у Бачкој Тополи и потребу заустављања загађивања реке Криваје, која уместо благодети, разорно делује на живот, здравље и економију десетина хиљада људи од Бачке Тополе до Бечеја и на којег пуном снагом крећемо у наредном периоду.

Учешће на овом скупу омогућено нам је реализацијом  пројекта "Заједно за активно грађанско друштво - АКТ", који је добио подршку Владе Швајцарске а спроводе га Helvetas Swiss Intercooperation и Грађанске иницијативе. Мишљење које је изнето у овом чланку је мишљење аутора и не представља нужно и мишљење Владе Швајцарске, Helvetas-а или Грађанских иницијатива.
Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net