ВЕСТИ - ЕПВ

Састанак Асоцијације ЗОРТ са председником Општине Србобран

ПОЗИТИВНИ ЕКОЛОШКИ ПОМАЦИ У НАЈОГОЉЕНИЈОЈ ОПШТИНИ У СРБИЈИ!


На иницијативу председника Еколошког покрета Општине Србобран ЕПОС, и координатора цивилне Асоцијације ЗОРТ, Драгана Курјачког, данас је, уз велико разумевање руководства Општине Србобран, уприличен пријем код Радивоја Дебељачког, председника Општине. Тема је била актуелна еколошка проблематика. Састанку је био присутан и Петер Червењак, председник Еколошког покрета "За садашњост и будућност" из Бачке Тополе.

Састанак је послужио за размену информација о плановима, програмима, заједничким проблемима и могућности њиховог решавања кроз непосредну сарадњу.

Примарна тема били су узроци и последице загађења река Криваје, али се разговарало и o многобројним другим проблемима на које ни ова општина није имуна: недостатак канализационе мреже и пречишћавање фекалних вода, загађивање водотокова, квалитет пијаће воде и потреба обнављања водоводне мреже, пошумљавање и озелењавање односи према грађанима, удружењима и пословним оператерима...
Izvor: Srbobran.net
Од г. Дебељачког смо сазнали за акцију садње од пре десетак дана, коју је њихов ЈКП Градитељ, уз подршку волонтера, извео у Надаљу а по пројекту Шумарског факултета из Београда. Засађено је 6000 садница са осам врста аутохтониог дрвећа. То је бројка која прелази 50% постојећег шумског фонда у њиховој општини, што је наравно, за сваку похвалу. И за наредни период најављене су сличне акције што би ову општину дефинитивно ивукло са неславног приземља пошумљености у Србији. Међутим еколошки резултати су појачани и изградњом фабрике воде у Надаљу и завршетком пројкта за сличну фабрику у Турији. Такође је завршен пројекат и исходоване су све дозволе за пречистач отпадних вода и канализациону мрежу у Србобрану. Да није било обостране добре воље и да нисмо заједно сели, не би смо сазнали за ове значајне резултате младог руководства али делом и претходног, већ би смо и даље "дували" једни на друге.
Извор: Srbobran.net
На жалост, наишли смо на тврд став на наше питање о евентуалној опцији прикључења на врбаски пречистач. Изгледа се никада у Србобрану није озбиљно разматрала ова  опција, нити су из Врбаса стизале конкретне понуде. Стога и нисмо могли разговарати о упоредним показатељима оправданости два реална решења за отпадне воде. Од пречистача у Врбасу до Србобрана готово у правој линији постоји давно напуштени Бечејски колосек, који би, вероватно омогућио јефтиније планирање и трасирање потисног вода, без оптерећења екпроппријацијом приватних парцела. И ово је само још један показатељ готово потпуне затворености јединица локалних самоуправа (ЈЛС) по хоризонталној линији сарадње.

У закључцима састанка истакнута је потреба развијања сарадње цивилног и јаваног сектора, ради превазилажења анимозитета и успостављања сихронизованог рада по истоветним интересима достизања здраве животне средине а у складу са својим капацитетима.

Прилику смо искористили да понудимо евентуалну подршку комшијама за едукацију и анимацију грађана за прикључење на будућу канализациону мрежу. Такође је истакнута потреба за укључивање представника еколошких оргнизација у рану фазу доношења одлука, на транспарентније увиде и директна обавештавања нас као заинтересованих страна у поступцима исходовања локацијских дозвола у делу студија утицаја на животну средину а нарочито о пројектима у области животне средине. Уколико се активни грађани и представници профилисаних и изворних удружења не укључују у одлучивањае, уосталом као будући корисници, свако решење биће кратког даха, што се много пута показало тачним.

Прихваћена је сугестија Драгана Курјачког да се из Општине Србобран иницира састанак са председницима општина Мали Иђош и Бачка Топола, како би се размотрили аспекти заједничког утицаја на загађиваче реке Криваје, што би потом потакло и остале актере да се укључе у решавање овога, сада већ хроничног проблема, не само ове три локалне самоуправе већ и Општине Бечеј, нарочито великог рибњака ПИК Бечеј.

Наиме, самостално доношење одлука, за решење проблема који се делом преливају из других средина или узрокују проблеме код комшија, без консултација са свим актерима, може произвести несавршености које ће врло брзо изазвати незадовољство корисника или увезаних субјеката, што ће обавезно изазвати потребу корекцијe и обично скупу надградњу, а потомо ће се по правилу, свалити на већ финансијски пренапрегнуте пореске обвезнике. Глад за брзом инвестицијом доносиоца одлука и исхитреним резултатом који би требало да донесе, обично створи већу колатералну штету и заустави развој у тој области. Колико смо се само пута у то уверили у нашем локалу!?

Уз председника Дебељачког, састанку је присуствовао и члан Општинског већа за животну средину и социјалну заштиту Илија Газепов, Милица Зарић, заменица председника, Данијела Вујачић, шефица службе урбанизма и заштите животне средине и Зоран Дудварски, саветник председника.за економски развој, финансије и јавни сектор.

Учешће на овом скупу омогућено нам је реализацијом  пројекта "Заједно за активно грађанско друштво - АКТ", који је добио подршку Владе Швајцарске а спроводе га Helvetas Swiss Intercooperation и Грађанске иницијативе. Мишљење које је изнето у овом чланку је мишљење аутора и не представља нужно и мишљење Владе Швајцарске, Helvetas-а или Грађанских иницијатива.

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net