ВЕСТИ - ЕПВ

Политичка одлука за пречистач у Врбасу?

ПРИВАТНОМ ОПЕРАТЕРУ УПРАВЉАЊЕ НАД ГРАДСКИМ ПРЕЧИСТАЧЕМ У ВРБАСУ!


Водећи се објављеном истраживању Војвођанско-истраживачки аналитичког центра - VOICE од 20.02.2020. по којима је управљање пречистачем отпадних вода у Врбасу пребачено са јавног предузећа на приватну компанија VWST из Београда, сматрамо да је захтеване услове могао испунити било који пословни субјекат, па и Еколошки покрет Врбаса, те се слажемо са VOICE да би овај посао могао бити још једно политичко мешетарење, на штету пореских обвезника.


Но, имајући у виду слаб капацитет и неорганизованост руководства Општине Врбас, несихронизованост са Општином Кула која је с њима равноправна у овом послу, велико кашњење у подизању капацитета јавног предузећа "Пречистач Кула - Врбас", кашњење почетка изградњe канализације кроз наша села, постојање сличног односа према јавним финансијама и у претходном периоду... - временски ограничено ангажовање приватног оператера могло би се учинити реалним потезом. Међутим, имајући у виду да код нас привремено често постаје трајно, уз не приказивање годишњег трошковника функционисања пречистача који би дао информацију о стварно потребним новцима за рад и оправдао 50 милиона издвојених буџетских средстава, отвара нам сумњу у још једно отимање јавног новца преко политичких фирми.

Нисмо сигурни каква и колика штета јавном интересу би могла настати, али сам начин устројства управљања објектом, ако је веровати VOICE-у, крајње је непрофесионалан и неодговоран.

Морамо се подсетити да од стабилог и финансијски одрживог рада градског пречистача зависи заустављање загађивања а потом и чишћење Великог бачког канала (чији је пројекат у завршници). Зависи прихват отпадних вода од преко 80 хиљада грађана из општина Врбас и Кула, уз неколико великих пословних оператера. Ружна порука из ове, по нама, политичке одлуке, могла би даље угрозити поверење у јавне институције и довести чак до грађанске непослушности. Пословни оператери би се могли окренути ка самосталном решењу пречишћавања својих отпадних вода, чиме би се угрозио излазак из минималног капацитета рада пречистача. Ово би даље трајно повећало трошкове његовог функционисања, који би се "до пуцања" свалили на кућне буџете грађана. Свакако да би цела ситуација негативно утицала и на нове инвестиције у нашем локалу (зато што морају испунити еколошке стандарде), а чиме би се угрозио развој заједнице!

Сматрамо да наш локал нема капацитета да спречи штету из оваквих политичких одлука, без озбиљне подршке републичких медија и шире јавности.

Помирљив став Канцеларије ЕУ нам је такође неразумљив. Изгледа да се ЕУ уморила од овог дуготрајног проблема и ношења са политичким управљачима с разних нивоа власти. Сигурно да би могли по том питању много више урадити, али не осећамо њихову добру вољу, већ само жељу да се што пре извуку одавде!

Грађани су апатични, збуњени, уплашени...тешко их покрећемо да заштите своје очигледно угрожене животне интересе. Никако није добро да проблем лошег управљања полако постаје најозбиљнији проблем заједнице.

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net