ВЕСТИ - ЕПВ

Састанак и акција садње цивилне мреже Пошумимо Војводину у Врбасу.

С ПРИЧЕ НА АШОВ И МОТИКУ!

Еколошки покрет Врбаса био је домаћин и технички партнер реализацији дводневне активности мреже Пошумимо Војводину, уз учешће 10-так њених чланица, еколошких организација из Војводине. Сврха сусрета еколошких активиста била је јачање међусобне сарадње али и давање личног доприноса здравијем и зеленијем локалном амбијенту.

ФОТО ГАЛЕРИЈА

 


После првог дана и састанка у хотелу Бачка, други дан су учесници скупа испунили акцијом садње у Лазином парку у Врбасу, уз драгоцену подршку чланова удружења Лазин парк, на челу са Видојем Драгнићем. Ручно су ископане рупе, замењене су суве саднице новим. Засађено је и заливено више од 100 племенитих лишћара, јасена, јавора, липе, копривића, врбе, дуда...

Центрифуга разговора био је предлог Акционог плана за наредну годину, којег је припремио ЕПВ. Дилеме које смо покушали решити никле су из потреба мреже да повећа свој капацитет у области материјалних и људских ресурса, организације и управљања, сарадње и промоције рада. Разматрани су модели редовног обезбеђивања финансирања и диверсификације извора финансирања.

Закључено је да се мрежа не може развијати без повећања капацитета њених чланица, нарочито административног и организационог. Солидарност према чланицама мреже, њиховим локалним активностима, морала би се поставити на врху приоритета. Унутрашња снага и јединство биће брзо препознато код грађана и код доносиоца одлука и то је једини начин повећања свога утицаја на спољне актере.

Како то обично бива, закључак ипак није био једини излаз састанка. Утврђен је и усаглашен механизам унутрашње комуникације и обавештавања, заједничко планирање и узајамна подршка а многе активности су и терминизиране. Данашњи скуп био је значајан искорак у двогодишњем функционисању мреже која се хвата у коштац са вишедеценијским запуштеним стањем шума у давно "ошишаној Војводини".

Организације, учеснице скупа биле су: Покрет горана Новог Сада, Дечија еколошка академија из Новог Сада, Рурални центар "Сова" из Сремске Митровице, Еколошки центар "Станиште" из Вршца, Покрет горана Сомбора, ЦЕКОР из Суботице, Покрет горана Војводине, НИДСБ "Јосиф Панчић" из Новог Сада, Друштво за заштиту и проучавање птица србије, Инжењери заштите животне средине. Покрет Одбранимо шуме Фрушке горе и ЕПВ.

Радионица је одржана у оквиру пројекта “Шума зове на дијалог 2” а све у оквиру програма ЕKО-СИСТЕМ: Подршка реформама у заштити животне средине, којег спроводе #Млади_истраживачи_Србије (#МИС), уз подршку Шведске преко Шведске агенције за међународни развој и сарадњу (#SIDA). Пројекат реализују 4 чланице мреже #Пошумимо_Војводину - #Покрет_горана_Новог_Сада, #Еколошки_покрет_Врбаса, #Рурални_центар_Сова и #Дечија_еколошка_академија, док је носилац пројекта #Покрет_горана_Новог_Сада.

Подршку континуираној кампањи унапређењу стања животног амбијента дали су нам компаније: #Шећерана_Црвенка, #Суноко, #Витал и #Карнекс.

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net