ВЕСТИ - ЕПВ

Састанак "community building" о ризицима и потенцијалима постројења Биогас Суноко у Врбасу.

ТОПЛОВОД И КАНАЛИЗАЦИЈА УСКОРО У КОЛОНИЈИ ШЕЋЕРАНЕ!?

На позив руководства Суноко, у недељу 30.10. смо у производном центру Врбас, уз представнице Одељења урбанизма Општине Врбас, присуствовали Трибини на тему потенцијала производње и безбедности функционисања биогасног постројења, која је пре свих уприличена комшијама, тј. грађанима из насеља Колонија шећеране, који би први могли да осете ефекте и користи рада овог постројења.


Уводну презентацију припремио је Никола Петковић, технолог на биогасном постројењу у којој је изложио капацитете прераде отпадног биљног материјала, производње гаса и електричне енергије, најважније аспекте заштите од ризика избијања непријатних мириса и угрожавања амбијенталног ваздуха, као и корисне материјале добијене из процеса производње. Прецизно су наведене уштеде у емисији ЦО2 и улазак у међународни систем трговине емисионим јединицама гасова са ефектом стаклене баште (ЕU ЕТS), који ће бити важан извор за даље финансирање еколошких пројеката компаније.

Технички директор Сунока, г. Зоран Стојак рекао је да постројење ускоро улази у пуни радни режим, са којим су ризици по амбијентални ваздух сведени на минимум, при чему је истакао да је компанија увек заинтересована за дијалог и теме од значаја за заједницу у сарадњи са локалном самоуправом и грађанима, што показује и овај састанак.

Грађани су искористили прилику да се распитају о могућности довођења топле воде са биогасног постројења до њихових станова у Колонији шећеране, а пожалили су се и на проблем са преливањем септичких јама и непостојања канализационе мреже. Господин Стојак је изнео реалну могућност да се насеље Колонија шећеране, можда већ и у следећој грејној сезони споји топловодом са биогасним постројењем и тиме обезбеди одрживо и јефтино снабдевање топлом водом за грејање. Грађани би претходно морали јасно да се одреде да ли су заинтересовани за овакву могућност, што су присутене комшије преузеле на себе да истраже анкетом. За овај посао свакако би се затражило мишљење и од локалне самоуправе.

Међутим, у вези канализације, без обзира што би се канализациони вод копао кроз "шећеранско земљиште", мишљење је да би се наплата одвођења фекалних вода и одржавања канализационе мреже вршило од стране комуналног предузећа, тј. надлежност за спровођење ове инвестиције би имала локална самоуправа. Стога, уколико би добили пригодан захтев, компанија Суноко неће правити сметњу у издавању сагласности за тај посао. Еколошки покрет Врбаса је одмах реаговао на ову потребу грађана, те је ваћ упутио Захтев општини Врбас да у предлог локалног буџета за 2023. годину уврсте ставку изградње канализационе мреже и за ово приградско насеље.

Важно је истаћи да су такође отворени посебни канали комуникације са руководством компаније, уз могућност да своје примедбе грађани директно достављају на приступачним пунктовима, како би се решавале по хитном поступку. Уз пригодну писмену евалуацију, закључено је да добра комуникација у највећој мери спречава конфликте. Организацијом овог скупа, руководство Сунока несумњиво је показало  да је кренуло јасним путем изградње односа поверења и подршке локалној заједници.

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net