ВЕСТИ - ЕПВ

Радионица о важности дрвећа и шума у Лазином парку у Врбасу

БОГАТСТВО ЖИВОТА У ШУМСКОЈ ЗЕМЉИ!

Још једном нам је еко-ћоше у Лазином парку у Врбасу послужило за комбиновану радионицу о дрвећу и важности шума. Наши млади волонтери, појачани са неколико родитеља, активно су, уз свог модератора, председника ЕПВ, откривали добробити дрвећа за људе и планету.


Поред свега поменутог, истакли смо везу између гљива и дрвећа, бројности живих бића у шумском земљишту, сазнали зашто се шуме најбоље развијају када их нико не дира, зашто су природне шуме најбоље оружје у борби против климатских промена... Шта фали овом нашем парку или је пак вишак, да би био шума (шумски систем)?

Контролу стеченог знања извршили смо прегледом Радне свеске коју су пригодно израдили наши партнери, Покрет горана Новог Сада. Свесни сталних "станара" Лазиног парка, допунили смо раније постављену појилицу за псе луталице и хранилицу за птице а потом и радионичаре освежили сладоледом.

Још једном се показало колико се на отвореном, у природи боље држи фокус, лакше "лепи знање". Иза нас, наравно, нисмо оставили траг о нашој посети.

Активност је реализована у оквиру пројекта “Шума зове на дијалог” у оквиру програма ЕKО-СИСТЕМ: Подршка реформама у заштити животне средине, који спроводе Млади истраживачи Србије (МИС), уз подршку Шведске преко Шведске агенције за међународни развој и сарадњу (Сида). Пројекат реализују 4 чланице мреже "Пошумимо Војводину" - Покрет горана Новог Сада, Еколошки центар Врбас, Рурални центар Сова и Дечија еколошка академија, док је носилац пројекта Покрет горана Новог Сада.

Суфинансирање радионице извршено је из средстава институционалног пројекта "Заједно за активно грађанско друштво - АКТ", који је добио подршку Владе Швајцарске а спроводе га Helvetas Swiss Intercooperation и Грађанске иницијативе. Мишљење које је изнето у овом чланку је мишљење аутора и не представља нужно и мишљење Владе Швајцарске, Helvetas-а или Грађанских иницијатива. Подршку смо добили и од компанија: Витал, Шећерана Црвенка, Суноко и Индустрије меса Карнекс.

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net