ВЕСТИ - ЕПВ

Разговор са женама о активизму и животној средини

УТИЦАЈ ЖЕНА НА ЗДРАВЉЕ ПЛАНЕТЕ!

Јуче смо у ресторану Агапе у Врбасу одржали састанак са тридесетак чланица спортског удружења Еуридика из Врбаса, Куле и Црвенке. Уз пригодну увертиру, разговарали смо о утицају амбијента на физичко и ментално здравље, могућности давања личног и колективног доприноса позитивним променама.


Присутне жене су, просечно, већ годинама ангажоване на унапређењу свог квалитета живота, кроз фитнес тренинге. Велики број је оставио пушење и у све већој мери унапређује своју исхрану, при томе анимирајући и чланове својих породица.

Наше раније едукације и дружења дају већ видљиве ефекте. Формирана је Вајбер група у којој се, између осталог размењују рецепти здраве хране, препоручују произвођачи и дистрибутери а и они који баш нису за препоруку. Њихова дворишта су зеленија и цветнија. Нека од њих су прави арборетуми. Води се рачуна о садњи дрвећа око куће и на окућници.

Прича о здравом животу и безбедном амбијенту много је шира него пре годину дана. Неколико жена су постале наши активни спољни сарадници. Дојављују се аномалије из амбијента, што значи да се посматра, запажа и доносе закључци. Жене су се дефинитивно мобилисале за своју заједницу.

Наш разговор ишао је и у смеру односа према све већој економској и еколошкој кризи, са последицама поскупљења хране и енергената. Сазнали смо да су жене забринуте за блиску будућност и да се траже решења за адаптацију. У наредном периоду много више времена ће се одвајати за баште и воћњаке, економска дворишта, где год постоје могућности.

Измена закона о енергетској ефикасности, омогућила је комотнију уградњу фото панела, као најпогоднијег начина приближавању већој енергетској независности. Стога треба пратити конкурсе за домаћинства у локалним самоуправама и евентуално лобирати у ресорном министарству и локалу за већа средства, већи проценат учешћа државе и смањење администрације за апликанте.

Заједнички закључак ових вредних жена је да ће за доколицу бити све мање времена и да је у што већој мери треба управо овако користити, кроз дружења, размену искустава и конкретне договоре.

Састанак је омогућен реализацијом пројекта "Заједно за активно грађанско друштво - АКТ", који је добио подршку Владе Швајцарске а спроводе га Helvetas Swiss Intercooperation и Грађанске иницијативе. Мишљење које је изнето у овом чланку је мишљење аутора и не представља нужно и мишљење Владе Швајцарске, Helvetas-а или Грађанских иницијатива. Подршку смо добили и од компанија: Витал, Шећерана Црвенка, Суноко и Индустрије меса Карнекс.

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net