ВЕСТИ - ЕПВ

Састанак са грађанима Змајева у вези радова на Јегричкој.

ОДСЕЧЕНИ ОД СВОЈЕ РЕКЕ!?

На позив групе забринутих грађана Змајева, са пребивалиштем уз обалу реке Јегричке, узели смо учешће на састанку у кафе-ресторану Бахус, на тему радова на обали ове реке, финансираних од стране ЈВП Вода Војводине а који су им, како рекоше, унели немир и променили квалитет живота.


Наиме, на делу Јегричке у протоку кроз Змајево засечена је и спуштена обала како би се омогућило измуљавања багером. До тада је обала била превисока и недоступна за овај начин чишћења од муља (линк). Од грађана, међутим сазнајемо да се у прошлости измуљавање радило рефулером, да би се муљ цевима избацивао у припремљене касете. Нисмо сигурни зашто се и овај пут није прибегло оваквом решењу, те смо се ради одговора обратили Водама Војводине, кроз Захтев за информације од јавног значаја.

Такође смо упитали Воде Војводине да ли ће и на који начин обезбедити вертикално засечену обалу од обрушавања, из разлога што је то урађено непосредно уз дворишта житеља Змајева, у којима је већи број помоћних објеката. Вертикала је понегде виша од 3 метра и мештани страхују да би им се деца могла заиграти и упасти у овај својеврсни кланац.

С обзиром да је овим људима и приступ води онемогућен, поставили смо питање да ли ће се и овај проблем решити на адекватан начин, како би повратили вишедеценијски суживот са овом заштићеном бачком реком, парком природе III категорије, некада аутохтоном а сада делом система ДТД.

Јавно заговарање решења проблема из амбијента омогућено је реализацијом пројекта "Заједно за активно грађанско друштво - АКТ", који је добио подршку Владе Швајцарске а спроводе га Helvetas Swiss Intercooperation и Грађанске иницијативе. Мишљење које је изнето у овом чланку је мишљење аутора и не представља нужно и мишљење Владе Швајцарске, Helvetas-а или Грађанских иницијатива. Подршку смо добили и од компанија: Витал, Шећерана Црвенка, Суноко и Индустрије меса Карнекс.

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net