ВЕСТИ - ЕПВ

Захтев ЕПВ министарки Вујовић за решавање отпадних вода Опште болнице у Врбасу

ОПШТА БОЛНИЦА У ВРБАСУ, РИЗИК ПО ЗДРАВЉЕ ВРБАШАНА!?


Да ли је установа која пружа здравствену услугу десетинама хиљада грађана у ствари озбиљан фактор ризика по њихово здравље!? Септембра месеца прошле године скренули смо пажњу јавности на овај проблем, на жалост без еха надлежних органа. Oвога пута oбратили смо се директно министарки животне средине, Ирени Вујовић за подршку у решавању третмана отпадних вода Опште болнице у Врбасу, јер они сами, нити Општина Врбас за то немају капацитет. Захтев је достављен и свим покрајинским и републичким институцијама.

ЗАХТЕВ
За подршку у решавању третмана отпадних вода Опште болнице у Врбасу


Поштована,
Наш повод за обраћање је одговор Опште болнице у Врбасу на захтев за информације од јавног значаја који је упутило удружење Еколошки покрет Врбаса (захтев је у прилогу). Према подацима из одговора ова установа сматра да све своје отпадне воде без третмана избацује у канализацију. Овај податак нам указује да константно избацивање отпадне воде у канализацију може даље да доведе до еколошких акцидената.

Међутим, према нашим подацима отпадна вода Опште болнице у Врбасу се не избацује у канализацију, већ се улива у атмосферске воде и даље у Велики бачки канал. Због тога имамо оправдану бојазан да постоји могућност да проблем ескалира, а посебно што претпостављамо да Општа болница у Врбасу нема инвестициони капацитет да направи примарни пречистач, a како сазнајемо, ни општина Врбас.
Због свега наведеног, молимо Вас за разумевање и подршку решења овог проблема, за који основано сматрамо да је претња здрављу грађанима Врбаса.

Образложење

Општа болница у Врбасу је највеће јавно предузеће у нашој локалној заједници са 510 запослених радника, од којих је 379 из медицинске, а 131 ван медицинске струке. Са својим здравственим услугама она покрива 7 општина у региону Јужне Бачке, са 24.0000 становника. У болници постоји Ковид јединица која непрекидно ради од проглашења пандемије, осим у кратком периоду почетком новембра 2020. године, због проширења капацитета.
Из приложеног одговора болнице, може се видети да су информације објективне и реалне, као и да приказују забрињавајућу ситуацију са отпадним водама, која траје од њене изградње 1990. године. Стање се, како се у одговору наводи, није промењено изградњом примарног пречистача, тзв. ПУТОКС-а 2008. године, које је организовало тадашње руководство општине Врбас уз подршку Чешке Републике.

Дакле, отпадне воде болнице са ковид јединицом, инфективном амбулантом, вешерајем, лабораторијом, као и са лежећим пацијентима и стотинама дневних пацијената, пролазе кроз незавршени пречистач и само се преливају у канализациони одвод, без третмана. Међутим, верујемо да они нису знали је да то није канализациони одвод.

Из информације од одговорних особа из ЈКП „Комуналац“ Врбас, који одржавају канализациону мрежу, сазнали смо да све  врло проблематичне отпадне воде болнице у ствари отичу атмосферским водом директно у Велики бачки канал. Ова информација је основ да се закључи да је Општа болница у Врбасу још један континуирани загађивач животне средине.
Стога основано констатујемо да је установа која пружа здравствену услугу десетиинама хиљада грађана, у ствари озбиљан фактор ризика по њихово здравље.

Свесни Вашег пресудног ангажовања у достизању одрживог рада градског пречистачау Врбасу, те на афирмацији и контроли реализације пројекта треће и коначне фазе ремедијације Великог бачког канала, надамо се Вашој сагласности да се овај проблем више не може занемарити и ставити по страни.  
Еколошки покрет Врбаса користи овај повод да утиче да доносиоце одлука, као и да привуче и афирмише подршку и добру вољу свакога са капацитетом да допринесе његовом разрешењу.

У очекивању Ваше пажње и разумевања,
Срдачно Вас поздрављамо!

Еколошки покрет Врбаса
председник
Ратко Ђурђевац

Достављено:
1. Министарству здравља.
2. Покрајинском секретаријату за здравство
3. Покрајинском секретаријату за урбанизам и заштиту животне средине
4. Водној инспекцији

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net