ВЕСТИ - ЕПВ

Акција чишћења Лазиног парка у Врбасу и ставови о волонтеризму.

НЕКОМЕ ПАРК А НЕКОМЕ ДЕПОНИЈА!?


Леп дан измамио је младе волонтере ЕПВ да очисте Лазин парк, највећу зелену оазу у  Врбасу. Посла је хвала Богу било, прљало се зимус жестоко. Али не мари. "Неко прља, неко чисти - нисмо исти"!

ФОТО ГАЛЕРИЈА НА ФЕЈС СТРАНИЦИ ZELENI VRBAS


Примећујемо да многим грађанима није јасан израз "волонтер" или "волонтеризам", јер им је изгледа несхватљиво да неко нешто чини на јавном простору за своју локалну заједницу а што је можда у неком опису посла јавних предузећа или установа. Стога мислимо да би такве особе годинама пролазиле поред смећа очекујући да га комуналци примете и очисте, при томе мрмљајући бесно себи у браду а потом избацујући своје фрустрације на друштвеним мрежама.

Несумљива је одговорност надлежних установа за чистоћу и урбану културу у локалној заједници. Али је тешко очекивати да се та одговорност у свим деловима насеља равноправно испољава.

Постоје особе изван институција система које су склоне да преузму део одговорности за стање у својој локалној заједници за ствари које очигледно не функционишу или нису на задовољавајућем урбаном нивоу. Такве особе за нас су занимљиве када на њих наиђемо и корисне уколико су склоне тимском раду. Има и самотњака који задовољавају своје душевне потребе друштвено корисним радом и који се воде личним проценама о потреби таквог рада, који не мора увек бити у јавном интересу. Ове особе поштујемо али нам нису у фокусу. И постоје деца и омладина са позитивним склоностима, педигреом, која се могу обликовати у друштвено одговорне особе, активне грађане. Они су нам у фокусу и као драгоценост их тражимо по школама.

Бити волонтер означава карактер, интегритет и посебност. То обично значи бити у мањини, бирати исправан пут иако није популаран, иако није лак, иако тражи одрицање од комоције... Настојимо колико год је у нашој моћи да истакнемо и наградимо наше волонтере, јер њихова истрајност у формирању чврстог карактера и отпорности на спољне притиске, могла би одредити превагу добра у нашој блиској будућности.

Акција је омогућена реализацијом пројекта "Заједно за активно грађанско друштво - АКТ", који је добио подршку Владе Швајцарске а спроводе га Helvetas Swiss Intercooperation и Грађанске иницијативе. Мишљење које је изнето у овом чланку је мишљење аутора и не представља нужно и мишљење Владе Швајцарске, Helvetas-а или Грађанских иницијатива. Подршку смо добили и од компанија: Витал, Шећерана Црвенка, Суноко и Индустрије меса Карнекс.

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net