ВЕСТИ - ЕПВ

Годишњи састанак волонтера ЕПВ у ресторану Агапе у Врбасу

КАКВИ СМО И КАКВИ ЖЕЛИМО БИТИ!


Данас је одржан састанак већине волонтера Еколошког покрета Врбаса у ресторану Агапе у Врбасу. Тема састанка била је анализа резултата у претходној години и план за текућу. На састанку је именован нови координатор волонтерског рада, Дуња Станков.


Дуња ће преузети бригу о евиденцији волонтерског рада, именовању помоћника за поједине задатке, контролисати пријем нових чланова и држати волонтере у тензији за предстојеће активности.

Попут праве Скупштине, изнети су резултати рада у претходном периоду, који ће бити објављени на нашем сајту. И у прошлој години смо потврдили епитет једне од најактивнијих цивилних организација у Србији, што резултати недвосмислено показују.

Укупно смо организовали или помогли организацију 68 активности (радионица, састанака, радних акција...). Упутили смо 25 поднесака (21 пријава акцидената и 4 захтева за информације од јавног значаја). На све поднеске смо добили одговор. Сви проблеми које смо назначили у пријавама су решени. Учествовали смо при томе још на 17 догађаја у организацији наших партнера. Све заједно, 110 активности у којима смо учествовали по било којем основу.

По први пут улазимо у Нову годину са Стратегијом развоја (2022- 2024) и Акционим планом (2022). Направили смо План изградње индивидуалиних капацитета. Затим, политике и мере за развој људских ресурса. Израдили смо студију "Отпортност локалне заједнице на климатске промене" и уручили је локалној самоуправи. По пети пут смо спровели јаве радове за инвалиде.

Све смо то урадили уз подршку државних фондова - Министарства заштите животне средине и Националне службе за запошљавање, затим, пословног сектора: МК групе (Суноко и Карнекс), Шећеране Црвенка, Витал-а, Еколоџи Систем, Жибел АИК Бачка Топола, Сојапротеин и Јафе. Те уз подршку наших цивилних партнера: Грађанске иницијативе, Покрета горана Новог Сада и Правног скенера, из партнерских пројеката којег су финансирали Швајцарска Влада и ЕУ. У овој години намеравамо да се у већој мери обратимо грађанима за подршку, ради смањивања зависности од државних и пословних фондова, јер све што радимо у јавном је интересу и прво се њих тиче.

Без икакве сумње смо најактивније удружење у локалу, међутим и поред тога немамо пословни простор, те трошимо више ресурса него што је неопходно, састајући се по кафићима и ресторанима. Током прошле године два пута смо се у вези тог проблема обраћали локалној самоуправи, на жалост, без позитивног еха.

Стрпљење, разумевање, стална обука и дубинско сагледавање битних ствари, сопствено преиспитивање, окруживање са паметнијим од себе а нарочито потрага за добронамерним људима, обележиће наш рад у 2022. години.

Организација догађаја омогућена је реализацијом пројекта "Заједно за активно грађанско друштво - АКТ", који је добио подршку Владе Швајцарске а спроводе га Helvetas Swiss Intercooperation и Грађанске иницијативе. Мишљење које је изнето у овом чланку је мишљење аутора и не представља нужно и мишљење Владе Швајцарске, Helvetas-а или Грађанских иницијатива.

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net