ВЕСТИ - ЕПВ

Регионална конференција о екологији и индустрији.

ИЗАЗОВИ ЕКОЛОШКЕ И ЕНЕРГЕТСКЕ ТРАНЗИЦИЈЕ!


На позив наших пријатеља из Еколошког покрета Беочин, јуче смо учествовали на регионалној Конференцији на Андревљу, под називом  Екологија, индустрија, друштво и политика.

ВИДЕО ЦЕЛЕ КОНФЕРЕНЦИЈЕ


Уз добру организацију скупа, конфереција је окупила мноштво важних особа са утицајем на доносиоце одлука из целог региона. Између осталих учешће су узели државни секретар Министарства заштите животне средине Иван Карић, представници амбасада Велике Британије, Словеније, Хрватске и Македоније, велики број привредника и представника цивилног сектора.

Наш допринос овом скупу је било излагање председника организације на тему примене модела циркуларне економије за решавање нагомиланих проблема у области животне средине, којим се скренула пажња аудиторијуму на тежак положај пословног сектора, нарочито домаћих привредника и предузетника у околностима жестоких ценовних скокова енергената, државног протекционизма страних инвеститора и озбиљне егзистенцијалне претње из ЕУ, због увођења прекограничне ЦО2 таксе а без одлучних мера подршке државе за енергетску транзицију привреде.

У производњи добара, у индустрији  се ствара нова вредност и вишак вредности, од којег се потом финансирају све остале друштвене области, између осталог и животна средина. Да ли ћемо занемаривањем основних приоритета развоја доћи у ситуацију да борбом за пуку егзистенцију запоставимо животни амбијент, културу, спорт... и све друге области које живот чине нормалним, подношљивим и одрживим?! Одакле мислимо да финансирамо здравство у овом пандемијском времену?! У кризним временима приоритети и правилан ред корака у решавању проблема од кључне је важности за опстанак друштва.

Доктор Илија Вукадиновић из Еколошког покрета Косјерић, још једном је поновио алармантне податке из студије Светске здравствене организације о 12000 људи у Србији који годишње умре од преране смрти услед загађења из животне средине или у преводу од тровања. То је бројка већа од смртности од Корона вируса а против тога ни из близа не видимо формирање Кризних штабова, мере борбе и превенције.

За напредак је потребан велики, сихронизовани и континуирани напор свих актера у друшву, по највише оних који њиме управљају а за повратак у 19. век, довољно је само не померити се с места или пак заратити с неким.

Са учесницима скупа смо такође поделили и модел примене циркуларне економије у јавној управи за решавање проблема грађевинског отпада и дивљих депонија за којег покушавамо анимирати руководство Општине Врбас.

Учешће на конференцији омогућено је реализацијом пројекта "Заједно за активно грађанско друштво - АКТ", који је добио подршку Владе Швајцарске а спроводе га Helvetas Swiss Intercooperation и Грађанске иницијативе. Мишљење које је изнето у овом чланку је мишљење аутора и не представља нужно и мишљење Владе Швајцарске, Helvetas-а или Грађанских иницијатива. Кампању јавног заступања проблема из животног амбијента подржавају и компаније: Шећеране Црвенка, Витал, Суноко и Индустрије меса Карнекс.

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net