ВЕСТИ - ЕПВ

Спроведена анкета у центру Црвенке

ШТА КАЖУ ЦРВЕНЧАНИ О СВОМ ВАЗДУХУ А ШТА СЗО!?


Јуче је ЕПВ у Црвенки још једном окупио Еко-тим ОШ "Вук Караџић" на практичној радионици са грађанима Црвенке. Бројна екипа ђака-волонтера "љубазно је пресретала" своје земљаке у покушају да сазнају колико им је стало до животног амбијента.

ФОТО ГАЛЕРИЈА НА ФЕЈС СТРАНИЦИ "ZELENI VRBAS"


Некима јесте, неки су пак само љубазни а неки баш и не хају за ваздух. смеће и дрвеће. Све у свему одлична практична вежба за децу, многима први пут у живом неформалном разговору са одраслима. Испред анкете обавезна радионица-инструктажа испуњавања упитника. "Прво шацнути и проценити подобност за анкетирање. Да ли жури? Да ли је премлад? Или је пак опуштен и рад за разговор с децом? Неки баш нису склони да застану и барем саслушају о чему се ту ради. Промичу улицом као сенке, што пре да се макну са сунца. А дан је баш био леп. И срећа, већина контактираних је још увек присебна и пристојна, па су деца штошта сазнала.

Застало је њих стотинак и изнело свој став о ризицима из амбијента, њиховом смањењу и сопственом ангажовању.

И црвенчани дакле мисле да им ваздух није чист, осим 4-5 који су ваздухом задовољни. С тим у вези и здравље сматрају да им је угрожено и да озелењавање и пошумљавање могу поправити стање. Узроке загађења виде пре свега у емисијама из фабрика и поред тога што шпиритана не ради, шећерана већ 17 година користи гас као енергент а кексара (Јафа) и није неки емитер (осим заводљивих мириса). Изгледа да су непријатни мириси са шећеранских лагуна претегли. Саобраћај и кућна ложишта су следећарангирана, затим смеће и депоније и на самом крају алергени полен.

Сви би се осећали боље са више зеленила у граду. А то требали да учине пре свега Општина и месна заједница, потом комунално предузеће, па фирме и удружења а себе (грађане) виде на зачељу.

Десетак анкетираних није никада засадило дрво а ови остали су, по обичају највише садили воћке, па чемпресе, "багремље", липу, украсно растиње, друге четинаре, дудове, храст, орахе...

Део анкете посвећен је и анимацији, где су се грађани ипак значајно отворили за подршку младим "црвеначким еколозима". Готово половина анкетираних помогла би учешћем у радним акцијама и доношењем секундарне сировине у њихово, школско еко двориште. Нешто мање њих, приложило би и финасијску подршку. Чак 30-так испитаника оставило је контакт телефон, па можемо сматрати да су били искрени у изјавама. Браво црвенчани! Позваћемо вас првом прилком.

Ово је деци била пре свега корисна комуникативна вежба, при чему су се, како кажу, лепо и забавили. Учили смо се тимском раду и тимској одговорности, која подразумева међусобну подршку унутар тима.

У оквиру ове акције одржали смо и родитељски састанак са децом анкетара у вези предстојећег излета на Засавицу, који смо искористили и за анимацију родитеља на учешће у нашим еколошким активностима. Пре свега да се прикључе едукацији деце о здравим стиловима живота, правилној исхрани и заштити од штетних утицаја из околине.

Ова активност одржана је у светлу недавно објављених Смерница Светске здравствене организације за квалитет ваздуха, а које су по први пут ажуриране од 2005. године до данас. Здравствени експерти позивају доносиоце одлука да заштите здравље милиона уди и уложе додатне напоре како би смањили загађење ваздуха. Државе требају ускладити националне стандарде квалитета ваздуха са смерницама СЗО што ће допринети бољем здрављу грађана и смањити укупни здравствени трошак.

Активност је реализована у оквиру пројекта “Шума зове на дијалог” у оквиру програма ЕKО-СИСТЕМ: Подршка реформама у заштити животне средине, који спроводе Млади истраживачи Србије (МИС), уз подршку Шведске преко Шведске агенције за међународни развој и сарадњу (Сида). Пројекат реализују 4 чланице мреже "Пошумимо Војводину" - Покрет горана Новог Сада, Еколошки центар Врбас, Рурални центар Сова и Дечија еколошка академија, док је носилац пројекта Покрет горана Новог Сада. Кампања еколошког заговарања подржана је и од компанија: Шећерана Црвенка, Витал, Суноко и Карнекс.

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net