ВЕСТИ - ЕПВ

Разговор са грађаниима у центру Врбаса.

ВАЗДУХ, СМЕЋЕ ДРВЕЋЕ!


Данас се десио леп јесењи дан испуњен веселом децом, младим волонтерима ЕПВ на Тргу Николе Пашића у центру Врбаса. Петнаестак чланова овог еко-тима први пут је имало практичну едукацију, кроз анкету и директан разговор са својим суграђанима на тему утицаја дрвећа и озелењавања на наше животе.

ФОТО ГАЛЕРИЈА НА ФЕЈС СТРАНИЦИ ZELENI VRBAS

ВИДЕО ПРИЛОГ ТВ БАЧКА ВРБАСОво је била лепа прилика да ова еколошки едукована деца барем мало сазнају са киме све деле заједницу у којој живе. Хтели смо, по обичају, сазнати да ли њихови суграђани имају свој став о важним животним темама из окружења и колико су спремни да дају свој допринос бољитку, на пример кроз неки вид подршке Еколошком покрету, по многима, најактивнијем удружењу у граду? Па шта су то сазнали?

Тимски се радило и у два сата попричало са 80-так грађана. Захваљујемо се онима који су имали стрпљења за децу и који су се отворили на њихову љубопитљивост.

Мало нас је затекло мишљење 10-так испитаника да у Врбасу ваздух није загађен!? Остали нису имали дилему. Јесте и те како! А због чега? Већина рече прво од канала, потом од фабрика, онда иде саобраћај, па кућна ложишта и на самом крају алергени полен.

Сви одређени на лош квалитет ваздуха, мисле да тај прљави ваздух лоше утиче на њихово здравље и дефинитивно би се сви боље осећали у граду са више зеленила.

На питање ко би на томе требао највише да поради, велика већина (~80%), сматра да Општина (локална самоуправа) треба да буде на челу. Грађани, јавна предузећа (Комуналац и ЈАЗИП) фирме и удружења, по анкетиранима, требају то активно да прате, па су били и слично заступљени у одговорима.

Само два суговорника, храбро су изјавила да никада дрво нису засадили. "Чека их важан посао у остатку живота"! Сви остали јесу, махом воћке. Пуно је изгледа и ораха засађено. Па украсног шибља и парковског дрвеће. Али било је и храста, зимзеленог дрвећа, бреза, врба, кестена, леске, па чак и дудова, сибирског бреста.

На позив да нам се придруже и помогну нама и себи за лепши и здравији живот у граду, многи су били позитивни, али мало је њих оставило контакт!? Елем, највише би волели у некој радној активности да учествују, потом на трибинама, саветовањима... Дали би многи мале донације а неки би нашли времена повремено и да волонтирају. Ово су нам драгоцене информације у обликовању развоја наших људских ресурса, наступа према активним грађанима, и онима који би хтели то да постану.

Активност је реализована у оквиру пројекта “Шума зове на дијалог” у оквиру програма ЕKО-СИСТЕМ: Подршка реформама у заштити животне средине, који спроводе Млади истраживачи Србије (МИС), уз подршку Шведске преко Шведске агенције за међународни развој и сарадњу (Сида). Пројекат реализују 4 чланице мреже "Пошумимо Војводину" - Покрет горана Новог Сада, Еколошки центар Врбас, Рурални центар Сова и Дечија еколошка академија, док је носилац пројекта Покрет горана Новог Сада. Наше активности помажу и компаније: Шећерана Црвенка, Суноко, Индрустрија меса Карнекс и Витал.

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net