ВЕСТИ - ЕПВ

Јавно-цивилна контрола рада пречистача отпадних вода у Врбасу.

ПРЕЧИСТАЧ ИПАК ДЕЛИМИЧНО РАДИ!

 

Уз разумевање и добру вољу руководства Општине Врбас, на челу са председником Предрагом Ројевићем, јуче смо, уз директоре комуналних предузећа Врбаса и Куле и јавног предузећа Пречистач Кула - Врбас, имали директан увид у стање и рад пречистача отпадних вода и утврдили да је пречистач ипак делимично у функцији - бактерије су још живе и вода не иде на бајпас према каналу!

ФОТО ГАЛЕРИЈА НА ФЕЈСУ

 

Истина, ради смањеним капацитетом, без хемијског третмана, али "бактерије још увек раде свој посао"! Вода на испусту у канал је знатно чистија него на улазу, али још увек је изван прописаних граница. У циљу хитне санације и покретања пуног капацитета, Општина Врбас је ангажовала стручну екипу из ECO SYSTEMS Београд, на челу са Предрагом Кукољом, дипл. инг. машинства, који су у обавези да у наредних месец дана утврде дефектажу проблема и процене вредност враћања постројења у радно стање.


Да подсетим, постројење је у последњих четири месеца радило баз хемикалија али ипак са биолошким третманом, што је Општину дефинитивно спасило плаћања веће штете.

Примећујемо да се и Општина Кула коначно покренула у процес активног решавања проблема, који је једнако важан и за њихову локалну заједницу а до сада је сав терет ангажовања падао на Општину Врбас. Очекујемо да се у блиском периоду формирају стручни тимови, изврше потребне анализе и да се донесу одлуке које ће допринети одрживом раду пречистача.


Једна од њих је почетак наплате "пречишћавања" отпадних вода од фирми и грађана, како смо сазнали, по субвенционисаној цени од 20 дин/м3 на количину утрошене пијаће воде, што ће, уз већ одређена средства из буџета Куле и Врбаса, обезбедити покривање трошкова рада пречистача. Сматрамo да би ово коначно уверило представнике ЕУ да се локалне самоуправе максимално одговорно односе према њиховој инвестицији и да коначно без задршке наставе подршку реализацији последње фазе ремедијације Великог бачког канала - његово чишћење, која је дефинитивно застала.

Очекујемо дакле извештај екипе ECO SYSTEMS и уз пуно ангажовање две локалне самоуправе, улазак постројења у нормалан режим рада.

Кампања јавног заступања проблема из животног амбијента омогућена је реализацијом пројекта "Заједно за активно грађанско друштво - АКТ", који је добио подршку Владе Швајцарске а спроводе га Helvetas Swiss Intercooperation и Грађанске иницијативе. Мишљење које је изнето у овом чланку је мишљење аутора и не представља нужно и мишљење Владе Швајцарске, Helvetas-а или Грађанских иницијатива. Подршку активности добили смо и од компанија: Витал, Шећерана Црвенка, Суноко и Индустрије меса Карнекс.

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net