ВЕСТИ - ЕПВ

Дaни Eggersmann-а у Врбасу

ГУТАЧ БЕТОНА И ЧИСТАЧ ДЕПОНИЈА!


Данас смо уз сусретљивост и сарадњу са ЈКП Комуналац Врбас и руководства Општине Врбас, уприличили демонстрацију шредера, дробилице за чврсти отпад, Forus 250 највећег европског произвођача комуналних машина и машина за рециклажу - Eggersmann. Демонстрацију је, поред челника Општине Врбас, испратио и Александер Бринкин, директор Eggersmann-a за Југоисточну Европу.

ФОТО ГАЛЕРИЈА НА ФЕЈСУ

ВИДЕО - РАД ШРЕДЕРА

 

Капацитет машине се креће од 10 до 40т на сат у зависности од врсте отпада а може да ради у три смене. Уситињава отпад на фракцију величине од 0 до 350мм. Раздваја гвожђе посебном магнетним сепаратором.

Евентуалном набавком једне овакве машине Општина Врбас би увела систем циркуларне економије у јавну управу и одмах решила питање депоновања чврстог отпада, нарочито са грађевинских депонија. Сав отпад се уситњава и претвара у фракцију, производ који се може постављати као подлога за путеве, насипати на атарске путеве а дрвена фракција и већи део кућног отпада, може постати енергент за био-гас постројење (струја, топлотна енергија)....

Тежимо да се, уз шредер и евентуалну набавку камиона за отворене контејнере (накладач) и довољног броја контејнера,  успостави систем (субвенционисаног) рентирања,  који би решио проблем грађевинског отпада и другог чврстог отпада у Општини, па и шире. С обзиром на капацитет и могућности машине, наша Општина би могла давати услуге чак и суседним.


Машина би дошла уз значајну субвенцију произвођача, могуће и европских фондова а локалну самоуправу подржавамо у настојању да евентуално домаће учешће не буде на терет локалног буџета и наших пореских обвезника.

Кампања јавног заступања проблема из животног амбијента омогућена је реализацијом пројекта "Заједно за активно грађанско друштво - АКТ", који је добио подршку Владе Швајцарске а спроводе га Helvetas Swiss Intercooperation и Грађанске иницијативе. Мишљење које је изнето у овом чланку је мишљење аутора и не представља нужно и мишљење Владе Швајцарске, Helvetas-а или Грађанских иницијатива. Подршку активности добили смо и од компанија: Витал, Шећерана Црвенка, Суноко и Индустрије меса Карнекс.

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net