ВЕСТИ - ЕПВ

Одвоз отпадног муља из кафилерије Жибел у Миротин енерго.

ЈЕДАН ЗАГАЂИВАЧ КРИВАЈЕ МАЊЕ!?


На сугестију ЕПВ кафилерија Жибел АИК Бачка Топола, започела је отпрему цистернама дела своје отпадне масноће у Миротин енерго - биoгас постројење у Врбасу а уз претходни договор и проверу њене енергетске вредности. Овим послом Жибел је показао одговорност према животном амбијенту, кроз премошћавање периода до њиховог прикључења на будући градски пречистач у Бачкој Тополи, који по плану треба да постане функционалан  у летњим месецима ове године. Миротин енерго је у исто време показао капацитет да на одржив начин решава озбиљне еколошке проблеме из амбијента.


По речима одговорних лица у Жибел-у, око 80% отпадне воде која изађе из њиховог примарног пречистача, завршаваће као енергент у Врбасу а остатак ће се одвозити у лагуне у Његошеву, где се налази Жибел-ова фарма, одакле ће ђубрити своје њиве.

Овим послом Криваја ће се значајно растеретити од индустријских отпадних вода. Имајући при томе у виду и већ започете послове на градском пречистачу у Бачкој Тополи и пречистачу Перутнине Птуј-Топико, до краја године ова бачка речица би могла добрим делом да врати своју "изворну бистрину".

Ово не значи да будност еколошких активиста треба да попусти. Мониторинг Криваје и испуста отпадних вода мора се константно надзирати, јер смо још далеко од 4 предвиђена, функционална пречистача индустријских и комуналних вода у Бачкој Тополи а постоји и неколико фарми низводно, које немају одржива решења за своју осоку. Не треба заборавити и скори завршетак пречистача у Малом Иђошу али и велики посао који их чека кроз изградњу канализационе мреже. Пречишћавање фекалних вода у Србобрану, на жалост, још се не назире.


Кампања јавног заступања проблема из животног амбијента омогућена је реализацијом пројекта "Заједно за активно грађанско друштво - АКТ", који је добио подршку Владе Швајцарске а спроводе га Helvetas Swiss Intercooperation и Грађанске иницијативе. Мишљење које је изнето у овом чланку је мишљење аутора и не представља нужно и мишљење Владе Швајцарске, Helvetas-а или Грађанских иницијатива. Подршку активности добили смо и од компанија: Витал, Шећерана Црвенка, Суноко и Индустрије меса Карнекс.

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net