ВЕСТИ - ЕПВ

Апел за кошење корова Општинском штабу за ванредне ситуације, великим јавним предузећима али и свим грађанима!

ПОЛЕН АМБРОЗИЈE НА КОРОНУ = ЕСКАЛАЦИЈА ПАТЊЕ И НЕИЗБЕЖНИ КОЛАПС ЗДРАВСТВЕНОГ СИСТЕМА!Имајући у виду надолазећу сезону цветања амброзије и последње рокове за њено сузбијање, Еколошки покрет Врбаса поослао је апел Општинском штабу за ванредне ситуације (али и ЈВП Воде Војводине и Железницама Србије) да активирају све своје капацитете, како би се минимизирале закоровљене површине у њиховој надлежности и тиме се значајно смањио вегетациони капацитет ове алергогене коровске врсте.Упозорили смо их да је велики број грађана оправдано забринут због укрштање сезоне полинације амброзије и присутноси корона вируса. Полен амброзије је најагресивнији респираторни биљни иритант, који ће, по мишљењу струке, створити плодно тле за још брже ширење вируса, највише изазивањем обилне секреције и поленске кијавице код сензибилисаних особа.

Одговорност ових институција и установа већа је него икада раније у овом периоду, јер од онога што учине у наредним недељама одредиће количину патње хиљада наших суграђана.

С обзиром на тренутну оптерећеност примарне здравствене заштите а по мишљењу наших стручних сарадника, постоји висок ризик урушавања и потпуног колапса нашег здравственог система. Да ли ће кроз пасивност надлежне службе допринети развоју овог поразног сценарија?!

Циклонизацији АД Нови Сад, који су добили 22 милиона РСД вредан Уговор од Покрајинске Владе за кошење амброзије у Војводини, понудили смо сарадњу кроз наш широки систем мониторинга с којим покривамо готово целу Бачку регију. Обратили смо се Водама Војводине да појачају своје учинке на запуштеним деловима приобаља канала у Војводини, као и железницама Србије за третман пружног појаса, нарочито у равничарским деловима Србије, који су великим делом закоровљени и зарасли у шибље.

Подршку раду Еколошког покрета Врбаса можете пружити: "Донацијом грађана" на рачун број: 170-30044474000-06 код Уникредит банке.

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net