ВЕСТИ - ЕПВ

Одржан 70. еколошки протест у Бачкој Тополи.

ЦИВИЛНА АСОЦИЈАЦИЈА ЗОРТ - НОВА ЕНЕРГИЈА ГРАЂАНСКОГ АКТИВИЗМА!


Данас смо у Бачкој Тополи подржали, 70-ти, јубиларни протест удружења Еколошки покрет за садашњост и будућност, против загађења реке Криваје и амбијенталног ваздуха у овом граду, који се одржава безмало 6 година сваког 17. у месецу. Скуп су подржали представници седам еколошких и грађанских удружења из Србобрана, Врбаса, Оџака, Малог Иђоша, Турије и Куле. Међутим, овога пута то није био протест. Овога пута нисмо се бавили онима који су годинама глуви и неми за потребе грађана које представљају. Имали смо своју причу.

ФОТО ГАЛЕРИЈА

 

Пре почетка скупа, на гробљу у Бачкој Тополи одали смо годишњи помен Драгану Печурици, прерано преминулом председнику овог удружења.

Потом смо испред робне куће Панда у центру Бачке Тополе потписали Спорзазум о оснивању цивилне асоцијације "ЗОРТ" (заштита остатака речних токова), са колоквијалним, паорским значењем, страх, прпа, плашљивост уз јасну амбицију чланица за достизање респекта од оних који се лоше односе према природи.

Одмах по потписивању организован је "ЗОРТ грађански парламент" са јасним разлогом незадовољства радом локалних парламената Бачке Тополе, Врбаса, Србобрана, Куле, Малог Иђоша и Оџака, који не прате највиталније интересе својих грађана у примарном развоју и заштити локалне заједнице од спољних
и унутрашњих штетних утицаја, не спроводе јавне расправе и не консултују профилисане представнике цивилног сектора. 

На скупу је дат предлог одлуке о еколошких таксама, уз претходну анализу стања, јавну дебату а потом и једногласну одлуку свих учесника, којом се истиче следеће:

Одлука Народне Скупштине републике Србије о изменама Закона о буџетском систему из 2015. којима се избацује наменски карактер еколошких такси, проглашава се противуставном и штетном по интересе грађана.

Дефинише се и потврђује уставно право и примарни животни интерес грађана локалних заједница потписника Споразума за приоритетно улагање у заустављање сваког загађења животног амбијента.

Убирање зеленог динара у локалној заједници и његово наменско трошење у локалном географском подручју у којем су убране, сматра се главним механизом финансирања животне средине.

Уочава се и специфицира интерес пословних оператера и предузетника - загађивача животног амбијента и обвезника еколошке таксе за постојањем наменског рачуна локалне заједнице, који ће се овим накнадама и по одбитку трошкова одржавања рачуна, у потпуности враћати пословном оператеру а по испостављању Захтева са следећим доказима у достизању еколошких стандарда пословања:
- трошкови исходовања услова за изградњу постројења, апарата, филтера за пречишћњавање воде и ваздуха, свега осталог што спречава штетне емисије у животни амбијент и смањује карбонски отисак;
- трошкови исходовања локацијске и грађевинске дозволе;
- трошкови студијских путовања на референтне локације са пречистачима, филтерима у радном режиму;
- трошкови израде студија изводљивости, оправданости, утицаја на животну средину;
- трошкови идејног пројекта;
- учешће у наменском кредиту и други трошкови за еколошку инвестицију;
- трошкови дефинисани принципима циркуларне економије;
- и слично.

Због могућности злоупотреба, трошкови контроле рачуна и валидности доказа из Захтева за поврат еколошке накнаде покривају се из других извора које плаћају локални порески обвезници.

Еколошка такса се уплаћује једном годишње. Уколико обвезник еколошке накнаде за 12 месеци по уплати не поднесе ни један Захтев за повраћај са валидним доказима, одлуку о наменском трошењу његовог новца преузима локална заједница.

ЗОРТ грађански парламент одржаваће се у свакој прилици коју чланови ове Асоцијације буду направили. Теме ће бити виталне за све грађане локалних заједница које покривају а одлуке које се донесу "биће живе онолико, колико их подигнутих рука буде подржало".

Чланови асоцијације су Еколошки покрет Врбаса, Еколошки покрет Општине Србобран, Еколошки покрет Оџака, Удружење Бељанска бара из Турије, Еколошки покрет за садашњост и будућност из Бачке Тополе, Еколошко друштво "Grinhed" из Малог Иђоша, Центар за екологију и одрживи развој - ЦЕКОР из Суботице, удружење "Наша прича" из Србобрана и удружење Критична маса из Куле.

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net