ВЕСТИ - ЕПВ

Пријава дивље депоније у Савином Селу.

ПОЛИТИКА НЕЗАМЕРАЊА БАХАТИМИ ГЛАСАЧИМА?


На дојаву савесних грађана и објаве чланова Фјес-групе ВС репортери, Еколошки покрет Врбаса поднео је по други пут пријаву комуналној инспекцији за дивљу депонију са садржајем и опасног отпада, крај војничког моста у Савином Селу са захтевом за њену санацију и физичко затварање.Пријава је прослеђена и покрајинској инспекцији за животну средину а обавестили смо и два надлежна министарства, животне средине али и грађевине (због контроле рада комуналне инспекције), као и Републичку координациону комисију при Влади Србије.

Прошле године инспекција јесте реаговала десетак пута на наше пријаве дивљих депонија али месне заједнице и локална самоуправа су, на жалост, показали да овакве проблеме не могу или не желе да реше. Чишћењем без мониторинга, пратећих мера едукације и репресије, направи се само нова писта за бахаћење и некултуру, која генерише здравствени ризик за целу локалну заједницу. Примена закона према онима који га крше у овој области готово да и не постоји. Када нема инспекцијских пријава правосуђу, зашто би онда постојала судска пракса и доступност еколошке правде!? Зашто би било мање болесника по болницама?!

Полицији смо прошлог августа предложили да направимо мешовиту патролу око најфреквентнијих дивљих депонија (полиција, комунални редари и "еколози"), како би "нахватали и кроз систем пропустили" пар неодговорних грађана за пример и одвраћање других. На жалост, није било воље у нашој
ПС.

Локалној самоуправи и комуналцима предлагали смо неколико пута прокопавање упојних канала дуж пољских путева на местима где се смеће генерише, како би се физички спречио његов истовар, кад' већ неће да направе мониторинг. Ни ту нисмо наишли на добру вољу, нити су нам долазили на тематске скупове.

Ако би се овим бахатим људима само одузела бирачка права на барем два изборна циклуса, верујемо да би се према њима Власт другачије опходила. Овако, стичемо утисак да је политика незамерања потпуно преплавила доносиоце одлука. Али је зато много лако у Србији оптужити и казнити еколошког активнисту!
 

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net