ВЕСТИ - ЕПВ

Пријава загађења Бегејца у Кули.

ЛОШЕ ИСТОРИЈСКЕ НАВИКЕ НЕ МОГУ БИТИ ОПРАВДАЊЕ ЗА ШТЕТУ ЈАВНОМ ИНТЕРЕСУ!


На дојаву грађана, данас смо пријавили Покрајинској инспекцији за животну средину загађење у латералном каналу I-64, популарном Бегејацу, на потезу кроз Кулу са извором из преливне цеви, у улици Рибаревој испред броја 81, која је пре 20-так година постављена испод ВБК ради испумпавања вишка воде из леве делте (I-61) из разлога што је неко блокирао приступ зацевљене леве делте лошим урбанистичким решењем. Загађење је регистровано јуче, од стране више грађана Куле а ми смо се уверили у његов наставак данас, о чему смо одмах обавестили инспекцију.Изласком на терен и уз разговор са радницима водног предузећа "Бачка" из Врбаса, који су добили "налог" да поставе наставак цеви на постојећу, испусну, утврдили смо да је њихов радник одврнуо јуче вентил у црпној станици на другој страни Великог бачког канала у Кули, како би испробао пумпу пред сезону већих падавина! Вода јесте повучена из леве делте у десну али у ниском водостају, како нам је објашњено, повучен је и црни густи муљ из Леве делте (I-61).

Знајући да је лева делта  чишћена новембра месеца прошле године, захтевали смо од инспекције да испита ситуацију а у основаној сумњи да леву делту "пуни" нови загађивач/и. Такође смо захтевали да, у складу с надлежностима, анимирају водну инспекцију да изда налог овлашћеној установи за анализу муља који се пребацује у десну делту (I-64).

Захтевали смо даље да хитно наложе бломбирање цеви на предметној локацији која премошћава Велики бачки канал у Кули, до добијања резултата анализе муља. Десна делата (Бегејац) недавно је очишћен а већ се у њега трпа нови, по нама врло штетан муљ, судећи по његовој боји, вискозитету и мирису!

Покрајинској инспекцији смо скренули пажњу да њихова истрага загађења Бегејца из правца Црвенке није донела резултат а лично смо се уверили данас да црна вода из правца Црвенке још увек долази, те смо од њих још једном захтевали да учине све из њихове надлежности, како би се открио загађивач и како би претрпио законске санкције! Подсетили смо их још једном да се сва та прљава вода још увек "ваља и улива Врбашанима под нос"!

Од испекције очекујемо да нам доставе копију Записника о инспекцијском надзору!

Мониторинг животне средине вршимо у склопу пројекта "Грађани у акцији - здружено у корист природе", којег је подржало Министарство заштите животне средине.

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 
 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net