ВЕСТИ - ЕПВ

Завршница еко школе у ош "Иса Бајић" из Куле.

ПРВО ЉУДСКЕ ПА КЛИМАТСКЕ...!Данас смо у ош "Иса Бајић" из Куле извели последњу радионицу eко школице, овога пута на тему климатских промена. Еко школица је спроведена уз разумевање руководства школе и професионалну сусретљивост Валентине Мујичић, предметног наставника.

Тренутно најважнију глобалну еколошку тему увукли смо у националне оквире кроз коментар спровођења националне Стратегије адаптације на климатске промене, која се не спроводи у довољној мери. Србија је потписник неколико важних међународних споразуме (Кјото протокол, Париски споразум, Споразум о енергетској заједници...), којима се обавезала на доношење адекватних прописа, што је и учинила али и на њихову примену, што је у овом моменту проблематично.

Последице климатских турбуленција празне нам немилице државне буџете на свим нивоима, а без правих превентивних мера које би адаптација подразумевала. Штетне емисије из амбијента снажно утичу на погоршање јавног здравља, док се здравство бави искључиво последицма, нити мислимо да из својих оквира може сада да изађе, кад' су нам болнице и домови здравља све више претрпани пацијентима, док нам лекари и сестре масовно одлазе из земље!

Нови површински угљокопoви, уништавање планинских река мини хидро електранама, дефорестација, запуштени канали, загађено земљиште и ваздух планинама отпада, све лошији квалитет изворишта пијаће воде, приватизација изворишта... Да можда не остављамо превише посла наредној генерацији!?

Шта нам преостаје? Упозоравамо, пријављујемо... учимо децу да прогледају! Ова наша, кулска - виде!

Еко школицу организујемо у склопу пројекта "Грађани у акцији - здружено у корист природе", којег је подржало Министарство заштите животне средине. Подршка је стигла и од компаније Суноко, фабрике уља и биљних масти Витал и фабрике алкохола Реахем!

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 
 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net