ВЕСТИ - ЕПВ

Пријава дивље депоније у Бачком добром пољу и представка комуналној инспекцији!

ДА ЛИ ЈЕ ОВО УЗРОК ЗАРАЗЕ И ТРОВАЊА ПО СРБИЈИ!?


На апел грађана, Еколошки покрет Врбаса поновио је пријаву комуналној инспекцији у Врбасу од марта месеца за велику дивљу депонију у Бачком Добром Пољу (БДП), код старе Шинтернице! На нашу претходну Пријаву, очишћена је мања, грађевинска депонија у истом селу с краја Дурмиторске улице. Овој већој, није се ни пришло! Недостатак средстава који се стално помиње, може бити један од разлога али никако и оправдање за пасивност локалних доносиоца одлука у околностима ненаменског трошења значајног дела еколошких такси! "Шта је прече за локалну самоуправу од ових проблема"?!Подсетили смо инспекцију и још једном упозорили на њихову обавезу повратних информација о поступању по нашим пријавама, које нам не достављају! Немамо еха ни за наш предлог ефикаснијег збрињавања грађевинског отпада!

Дивља депонија се простире на више од једног хектара и деценијама је "омиљено место" за избацивање смећа великом броју грађана БДП и поред постојања организованог система одлагања отпада у селу!

Забринути грађани опомињу на постојање непријатних мириса који допиру до ободних делова насеља, највише због распада анималног отпада али и других врста отпада, па и опасног, што најдиректније угрожава квалитет земљишта и подземних вода, биљну производњу и здравље људи! Високе температуре, птице, инсекти, пси и мачке луталице, додатна су претња здрављу људи и стоке! Некатегорисани пут је готово непроходан, приступ многим њивама је отежан а канал за наводњавање такође је прекривен смећем, па се, између осталог питамо, чиме то паори и крупни земљопоседници наводњавају своје културе!?


Хиљаде тона непрописно одложеног отпада, разбацаног по Општини Врбас, које још увек чека да буде правилно збринут, представља "мега извориште заразе", безбедносни ризик, којег локална самоуправа не третира с захтеваном пажњом, расположивим и потенцијалним капацитетом и прописаним надлежностима! Сваки дан стрепимо од вести о масовном тровању, епидемији неког вирусног обољења... за које ће најодговорнији бити они који треба да плаћају и налажу чишћење, спроводе кажњавање, организују едукацију становништва (кад већ нама не дају)... а то не чине у довољној мери! Тек иза њих је одговорност оних бахатих који загађују, свесни изостанка последица за своје радње а несвесни последица по здравље, своје и својих земљака!

Због наших бројних апела и упозорења локалној самоуправи за недовољно ангажовање на ризицима из амбијента, избачени смо из пословног простора и прекинуто нам је суфинансирање! Чудан начин заштите јавног интереса!?

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 
 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net