ВЕСТИ - ЕПВ

Пријава еколошког акцидента.

ХОРОР ИЗМЕЂУ БРЕСТОВЦА И СТАПАРА!

На дојаву грађана, Еколошки покрет Врбаса пријавио је Покрајинској инспекцији за животну средину дивљу депонију и уједно сточно гробље крај пута Бачки Брестовац - Стапар. По нашим изворима ово је изгледа већ годинама омиљено место за истовар отпада неколицини бахатих грађана ових бачких насеља.

Оваква места нису реткост у Војводини и представљају извор заразе и безбедоносну претњу за производњу хране и здравље људи. Како нам се примиче топлије време, расте њихова отровност! Око њих се роје инсекти, хранилишта су за птице, псе и мачке луталице.

Да ли ће инспекција одговорити овом изазову и одлучније кренути у проналажење одговорних лица!? Мислимо да битније резултате не могу остварити без подршке савесних грађана чије поверење требају заслужити, али ни без правосуђа, које, по нама, није довољно заинтересовано, нити обучено за квалитетно процесуирање еколошких пријава. При томе су прописане казне ниске и нестимулативне!

Проблем је свакако и у цивилном сектору! Зашто се стотине еколошких оргнизација у Србији не бави мониторингом животне средине и пријављивањем еколошких акцидената, већ искључиво промоцијом и едукацијом!? И зашто се у ресорним институцијама заштитарство не подстиче, кад је несумљиво од приоритетног јавног интереса!? Зато ваљда сточно гробље може десет година да опстане у Србији а да не привуче нечију пажњу!?

Проблем са недозвољеним одлагањем отпада је голем и компликован. Захтева међусекторску сарадњу, корекције прописа и њихову одлучну примену. За то су неопходна наменска средства која ће бити предвидива и стабилна у дужем временском периоду, иначе су све стратегије, планови и програми нереални и неозбиљни!

Постојање комоције за, углавном, некажњено избацивање отпада, свакако је узроковано изостанком квалитетног надзора али по нама, у доброј мери и непостојањем систематичног еколошког образовања у основним и средњим школама. Без високе свести грађана о штетним последицама, роје се генерације штеточина, због којих држава, тј. порески обвезници, сваке године губе огроман новац на збрињавање последица њихових баханалија! Изгледа да и нисмо баш толико сиромашни!?

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 
 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net