ВЕСТИ - ЕПВ

Округли сто у Оџацима на тему примене Архуске конвенције

КАКО ПОМОЋИ ОНИМА, КОЈИ ПОМОЋ НЕ ЖЕЛЕ!


Еколошки покрет Врбаса учествовао је претходне недеље на Округлом столу у Оџацима, на тему презентације публикације-водича "Примена Архуске конвенције у пракси" у организацији Еколошког покрета Оџаци и еколошког удружења "Да сачувамо Војводину" из Товаришева. Подршка изради брошуре и организацији скупа, стигла је од Министарства заштите животне средине.


На састанку су присуствовали представници Министарства заштите животне средине, Министарства правде, Покрајинског секретаријата за урбанизам градитељство и заштиту животне средине, Канцеларије заштитника грађана, Покрајинског завода за заштиту природе,  неколико еколошких удружења из Бачке и заинтересовани грађани.

На добро организованом скупу, развила се, на моменте, оштра дискусија и полемика између "цивила" и представника државних органа, која је допринела да се проблеми са терена јасније сагледају и на крају донесу заједнички закључци!

Мишљење је свих учесника да је презентована публикација вредан и поучан документ, са бројним примерима из праксе, који могу помоћи активистима да осветле пут обраћања надлежним органима у пријави проблема, тражењу информација од јавног значаја, учешћу у раној фази доношења одлуке и посебно односу према правосуђу!

На жалост, сложили смо се такође да нема много цивилних организација које би занимала примена оваквог документа, јер се не баве превише опсервацијом еколошке проблематике у својој средини а још мање би се замериле неком ко проблеме генерише или их не решава!

Незнање је велико, не само међу ОЦД, већ и међу инспекторима, тужиоцима и судијама! Правна помоћ, инструктажа, добро дошла је сваком актеру у овој области! Политичка воља, на жалост, одређује и овде брзину промена, које су једва видљиве! Потреба ОЦД сарадње, заједнички наступи, солидарне подршке... иако свима очигледана, још увек није у довољној мери присутна. Ова екипа ресорног министарства, ради више од претходних, треба их подржати, али још увек довољно не препознају праве партнере из света цивилног заштитарства, који би им употпунили слику проблема са терена, па смо им, поред осталог, још једном скренули пажњу на овај потенцијал сарадње!

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 
 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net