ВЕСТИ - ЕПВ

Семинар о штетним индустријским емисијама у Старој Пазови.

"ИНСПЕКТОРИ ДА КОНТРОЛИШУ НАМЕНСКО ТРОШЕЊЕ ЗЕЛЕНОГ ДИНАРА"!

На посебан Позив Министарства заштите животне средине на семинар за инспекторе, правосуђе и струковне организације у Старој Пазови, под називом "Индустријске емисије - надзор и предострожност", узели су учешће представници и две невладине организације - Еколошки покрет Врбаса и Центар за екологију и одрживи развој - ЦЕКОР из Суботице, где смо добили прилику да изложимо своје виђење проблематике загађивања вода и ваздуха у Србији, укажемо на потребу квалитетног мониторинга а све у перспективи развоја и подстицаја прикључењу Европској Унији.

Дводневни семинар  организовао се у складу са годишњим планом рада Сектора за надзор и предострожност у животној средини, на чијем челу се налази Жељко Пантелић, помоћник министра, као последњи у низу од укупно 3 семинара перманентног образовања у циљу едукације о интегрисаном спречавању загађења у Републици Србији, значају квалитета горива на аерозагађење, као и утицају индустријских постројења на буку у животној средини. Министарство заштите животне средине учесницима семинара презентовало је и податке о  мониторингу загађивања на територији Републике Србије, али и квалитета вода и амбијенталног ваздуха. У овом сектору препознајемо велику агилност помоћника министра, који је очигледно, одлучно опредељен остварењу брзих и видљивих резултата на свом пољу!

Семинару је уз све своје најближе сараднике, присуствовао и Министар Горан Триван, који је у обраћању учесницима између осталог истакао да се "у нашој земљи лагано мења свест о важности животне средине и то ће олакшати рад инспекторима и свима чији је посао да утврде штету нанету животној средини и одговорне казнити, посебно када је реч о еколошком криминалу“. "Од инспектора много зависи! Одабрани су да раде тај посао и ако инспекори не кажњаавају неће нико! Морамо се изборити са онима који нам трују кућу. Инспектори не смеју да жмуре на проблеме загађивања животне средине јер је еколошка будност у интересу Србије. Посао инспектора је и да проверавају да ли се у општинама наменски троши зелени новац  па ма колико мали био, и то је један од начина да се спроведе политика животне средине“, рекао је министар Триван. Он је такође најавио да ће у блиском периоду покушати технички да опреми све еколошке инспекторе у Србији, како би лакше користили национални регистар извора загађења, лакше подносили извештаје и користили подршку из Министарства.

Прилику смо искористили да поред осталог, скренемо пажњу министру на притисак извршне власти на инспекторе у локалу, њихову деградираност ниским зарадама, што као последицу доводи до њихове немотивисаности и селективне примене прописа.

Више пута су представници министарства животне средине истакли неразумевање Министарства финансија за проблематику животне средине, које не види важност ове области и потребу већег издвајања за огромне проблеме из амбијента који драматично утичу на здравље људи!

На одлично организованом семинару јасније смо уочили решења мноштва проблема који нас окружују и посебно празан простор за сарадњу са цивилним сектором, који се погрешно третира и неправедно запоставља. Цивилне организације би уз квалитетнију подршку Министарства и усмерења ка јачем мониторингу локалне средине, могле да буду јака спона између грађана и државе, која у овој области не даје квалитетну услугу својим пореским обвезницима.

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 
 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net