ВЕСТИ - ЕПВ

Семинар у Београду на тему јачања административних капацитета

КАДРОВАЊЕ ИСПРЕД ПРОБЛЕМА ИЗ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕЈуче смо у Хотелу Холидеј Ин у Београду учествовали на семинару којег је организовала шпанска организацја ЕПСА у сарадњи са Министарством животне средине на тему унапређења и јачања административних капацитета у области животне средине. Модератор скупа била је Биљана Филиповић-Ђушић, помоћник министра животне средине за област европске интеграције. Поред бројне екипе ресорног Министарства, затим покрајинског секретаријата за животну средину, инспекцијских служби, локалних самоуправа, ОЦД, Канцеларије ОЕБС у Србији, на семинару је присуствовао и представник Делегације ЕУ у Београду, г. Antoine Avignon.На семинару су представљени резултати двогодишњег пројекта ЕПСА конзорција о тренутном стању административних капацитета на централном, покрајинском и локалном нивоу, процена будућих потреба, изазови реструктурирања и оптимизације јавне управе у Републици Србији.

Овај скуп је организован у светлу предстојеће посете посебне делегације Европске комисије Србији у октобру ове године, која ће оцењивати достигнути степен транспозиције европских прописа у области Животне средиина и примену еколошког законодавства у Србији, складно потписаним обавезама отварања поглављу 27.

Заједничка оцена свих учесника је да нема значајнијих помака у овој области, да изостаје политичка воља, да је Министарство финансија највећи кочничар овим помацима и да се поглавље 27. никада неће отворити оваквим приступом (осим, наравно, ако затворимо поглавље 35)!

Наше учешће смо искористили да дамо пар сугестија на могуће помаке у овој области и без већег улагања а уз ангажовање постојећих кадрова Министарства животне средине.


Наиме, користећи члан 68. Закона заштите животне средине, могуће је направити уредбу по којој би министарство контролисало испуњеност годишњих програма заштите животне средине у локалним самоуправама, пре него што им одобре програме за наредну годину. Тренутно нема никакве контроле над радом локалних самоуправа у овој области! Зато се зелени динар у локалу у великој мери корисити ненаменски и поред огромних еколошких проблема, не разликују се послови заштите животне средине од комуналних послова и зато проблеми из животног амбијента бујају!

У оцењивању административних потреба институције заборављају своју улогу даваоца услуга грађанима, те не примењују дидактички метод по којем би прво утврдили природу, специфичност и обим проблема са којима се грађани суочавају, па по томе одредиле пригодне кадровске потребе, већ су институције изгледа себи саме сврха, где им је кадровање искључиво део политичке утакмице у оквирима владајуће коалиције.

С таквим приступом институције су одавно постале терет грађанима, потпуно неспособне да решавају иоле озбиљнији проблем који се испред њих постави!

Ако Министарство животне средине жели праву помоћ из цивилног друштва онда би требало да промени подцењивачки присутуп према представницима еколошких удружења, по којем се од њих искључиво очекује промотерска и лобистичка подршка према европским институцијама (већина то једва и дочека)! ОЦД морају добити шансу за истинско партнерство са министарством где ће од њих министарство моћи повратно да добије оцену примене прописа на терену а то се може постићи само кроз њихов заштитарски рад! Ову оцену еколошки активисти ОЦД не могу дати искључивим бављењем едукацијом и промоцијом, већ убацивањем и обсервације животног амбијента! То се достиже само у блиском контакту са грађанима, аномалијама са терена, инспекцијама и правосуђем! Усмерење еколошких удружења ка тим вредностима и капацитетима министарство једноставно може учинити вредновањем посебног услова у оквиру свог годишњег конкурса за средства ОЦД.

Ако не жели убудуће да изађе "овако голишаво" пред европске оцењиваче, ресорно министарство ће морати да успостави права партнерства са организацијама и људима који имају идеје и храброст да се ухвате у коштац са изазовима из амбијента а никако да, окруживањем промотерима, баца кључне проблеме под тепих у нади да их Европа неће приметити!

Одлазак на овај скуп омогућен је реализацјом пројекта "Оснаживање одговорности и обавеза за бољу животну средину", који се реализује уз подршку програма CSOnnect, којег спроводи Регионални центар за животну средину (РЕЦ). Програм финансира Шведска агенција за међународни развој и сарадњу (SIDA).


Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 
 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net