ВЕСТИ - ЕПВ

Солидарна подршка партнерима из Параћина.

ЗАЈЕДНО ПРОТИВ УВОЗА ОТПАДА!


У организацији УНЕКООП из Параћина у хотелу Петрус одржан је Округли сто на тему спречавања измене Закона о увозу неопасног отпада ради спаљивања у цементарама. На састанку су се окупили представници десетак удружења из уже Србије и Војводине ради анализе ситуације и давања подршке домаћину да кроз заједничке закључке, отвореним писмом министру Тривану, покуша зауставити најављене измене Закона о изменама и допуни закона о управљању отпадом.

ЈОШ МАЛО ВЕЋИХ ФОТКИ

Скупу су присуствовали и специјалисти из области екологије, медицине и примене еколошких прописа, који су својим стручним излагањима, приближили учесницима несумљиве штетне последице спаљивања отпада по здравље људи и животну околину.Лоша искуства са цементарама још једном су изнели представници Еколошких покрета Косјерића и Беочина, сугеришући корпоративну неодговорност менаџмента ових високо профитабилних фирми, које у недостатку адекватног надзора инспекцијских служби и високо-коруптивном амбијенту остварују велику добит на рачун еколошких трошкова.

Не постоји никаква гаранција да би уз дозволу увоза неопасног отпада, цементаре временом протурале и опасан отпад, "јер ко би то контролисао у Србији"!? Сагоревање опасног отада много је профитабилније а када су у питању богати загађивачи, као што су цементаре, које нису хуманитарне организације, већ искључиво профитно оријентисани субјекти, могли би смо очекивати само још већи удар на животну средину и  здравље људи.Без икакве задршке присутна удружења дала су подршку УНЕКООП-у да отвореним обраћањем направи притисак на ресорно министарсто, да спречи измене спорног Закона у сврху заштите интереса грађана Србије, посебно оних са пребивалиштем у ширем кругу цементара.

Одлазак на овај скуп омогућен је и реализацијом Пројекта "Оснаживање одговорности и обавеза за бољу животну средину", који се реализује уз подршку програма CSOnnect, којег спроводи Регионални центар за животну средину (РЕЦ). Програм финансира Шведска агенција за међународни развој и сарадњу (SIDA).

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 
 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net