ВЕСТИ - ЕПВ

20 година Архус конвенције и 9 година њене примене у Србији.

СУНОВРАТ АРХУСА У СРБИЈИ!?На позив Мисије ОЕБС-а у Србији, председник Еколошког покрета Врбаса (ЕПВ) добио је прилику да изложи своје виђење и искуства примене Архуске конвенције у локалу. Седница је одржана у Малој сали Скупштине РС у пригоду обележавања 20 година од доношења конвенције и 9 година њене примене у Србији. Скупу је присуствовао и шеф мисије ОЕБС у Србији, амбасадор Андреа Орицио.Учешће и допринос овом значајном скупу дали су државни секретар Иван Карић, помоћник министра Тривана, Жељко Пантелић, многобројни представници Архус центара, Привредне коморе Србије, ресорног министарства, Канцеларије повереника за инф. од јавног значаја, Апелационог суда, Адвокатске коморе, Канцеларије заштитника грађана, Сталне конференције градова и општина, Правног факултета у Бг и удружења грађана...

Ресорно министарство се и без министра потрудило да овом скупу пружи максимални допринос великим бројем стручњака из различитих одељења министарства!

За неупућене, Архуска конвенција бави се доступности информација од јавног значаја по питањиима животне средине, учешћу грађана у раној фази доношења одлука и правној заштити у овој области!Искуства ЕПВ наслагана су већином на односе са локалним актерима у Општини Врбас, али и на подршку партнерским организацијама изван локала и реализацију десетак пројеката ресорног министарства и ОЕБС-а, спроведених широм Србије у протеклих 10 година! Искуства са локалном самоуправом су шаролика! Топ односе углавном смо достизали при доласку нове власти! "Тада све може" (наравно, не баш све)! Неко време то траје, али континуитет, фреквенција, јачина наших активности и добар ехо грађана, временом почиње да смета и рађа политичку сујету!

Но, успели смо још пре деценију да успоставимо стандард у пар области.

Редовно добијамо Обавештења из Општине о сваком захтеву за процену утицаја и свако решење по поднетом захтеву, уз позив на јавни увид документације! То је заиста важна ствар за нас и све грађане да у раној фази можемо зауставити неку, по природу и здравље људи, штетну инвестицију! Спалиону нисмо зауставили јер смо обманути! Али већ смо у ЖЕСТОКОЈ БИЦИ! Затим, редовно смо (скоро редовно) позивани на јавне расправе за израду стратеја, акционих планова...! Наши предлози и сугестије, "руку на срце", углавном су уважавани!

Међутим...

...усвојене стратегије нису поштоване, акциони планови нису спровођени! И шта садa!? Где су заговорници зелене столице и зеленог савета!? Ми овде имамо два ступца Архуса "скоцкана по ПС-у" и ништа нам не вреди! Паре иду тамо где "бабо" каже и то често нема везе са усвојеним документима! За неких шест, седам година ненаменског трошења зеленог динара (преко милион евра), могла се рекултивисати главна депонија, изградити трансфер станица и у доброј мери организовати примарни прихват употребљивог отпада по домаћинствима! Комунално предузеће се могло окренути обнови опреме и Врбас да буде пример за цео регион! Грађани задовољни а природа заштићена! Овако... још увек смрди и гори на све стране!

Општинске службе су претрпане бескорисним људима, зараде и остали трошкови запослених стравично оптерећују локални буџет, отклањајући било какву помисао да он скоро може постати развојни! Збиља и претходна власт се понашала недомаћински па и "њени репови још увек шибају по лицу кориснике буџета"!

Затими, финансијски трансфери из републике су све мањи а утицај регионалних политичких комесара на локалне одлуке постаје права ноћна мора за јавне набавке и кадровање! Злоупотребе и кршење прописа, непоштење и неправда... постале су уобичајено понашање код оних који треба да штите и помажу! Председници општина све су више партијски роботи са уцртаном путањом кретања, с процесором уместо мозга и савести! Зато смо од нашег јавно затражили да поднесе оставку!

На скупу смо сазнали од судије Апелационог суда г-ђе Мирјане Тукар, да су од укупног броја пријава, само 0,23% еколошке, што упућује на мизеран утицај инспекцијских служби и еколошких НВО на достизање правде (3. стубац Архуса)! ЕПВ је у претходних петнестак година поднео око 350 пријава инспекцијама, 50-так прекршајних пријава и 20-так кривичних, против виновника разних загађења и злоупотреба! На те пријаве имамо 15-так правоснажних судских решења! Бедно, обзиром на величину и појаву проблема који нас окружују! Али то је, по нашој спознаји, далеко највећи допринос Трећем ступцу Архуса у Србији! Да ли је ту неко изгубио компас!?

Промовиши, едукуј... промовиши, едукуј... А ЗАШТИТИ!? Увек неко други! "Има плаћених за то"! - А ако они не раде свој посао?! Челници еколошких удружења одлично знају да је то директно замерање, обично јачем од себе и врло често донатору! И ту је граница наших капацитета! Е баш смо јадни и кукавни! И зато с нама отиру ноге и постављају нас као "икебану" на важним ЕУ скуповима!А рад инспекција!? Јаснију слику добили смо од помоћника министра за инспекцијски надзор у животној средини, г. Жељка Пантелића и јединог специјализованог адвоката за еколошко право, г. Сретена Ђорђевића. - Еколошких инспектора је мало, неопремљени су, "мултифункционални" - развлаче их у све друге области, необучени су и ми додасмо под сталним притиском извршне власти и код загађивача не улазе без најаве, што им даје времена да, што могу, испеглају и нашминкају! Њихове пријаве су стога, површне, некомплетне, некомпетентне и с готово никаквим шансама у управном спору а углавном, пријаве и изостану! Изостанак позитивних промена на терену потврђује све ове констатације! Инспекција умногоме не може да заштити јавни интерес! Грађани то у Врбасу и те како виде, па притисак њихових проблема све је више видљив на "нашој грбачи"! И нека! Али нек им буде јасно да део инспекцијске плате ми зарађујемо!

"Мисији ОЕБС у Србији је јасно да се у Врбасу годинама води најжешћа борба за животну средину! Зашто онда у Врбасу не постоји Архус центар са механизмом комотније подршке ОЕБС-а", запитали су се неки од учесника скупа!?

Закључуљујемо да је примена Архус конвенције у Србији "једнако успешна" као и остало еколошко законодавство! Мисија ОЕБС у Србији, ако искрено жели да утиче на позитивне помаке у њеној примени, морала би да измени неке од својих програма и да убаци неке нове моделе рада, да боље препознаје праве потенцијале у цивилном сектору и подржи их, или да се "окане ћоравог посла са Србима" у овој области!

Одлазак на овај скуп омогућен је и реализацијом Пројекта "Оснаживање одговорности и обавеза за бољу животну средину", који се реализује уз подршку програма CSOnnect, којег спроводи Регионални центар за животну средину (РЕЦ). Програм финансира Шведска агенција за међународни развој и сарадњу (SIDA).

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 
 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net