ВЕСТИ - ЕПВ

Панел дискусија о климатским променама у Београду.

"ГОЛОРУКИ НА ПРОМЕНЕ КЛИМЕ"!


Јуче смо учествовали на панел дискусији у Научно-технолошком парку у Београду на тему "Климатске промене и цивилно друштво у Србији у контексту Таланоа дијалога"! И поред присуства представника Одељења за климатске промене при Министарству животне средине (ипак само нижи службеник), правог дијалога са представницима Власти није било, већ сугестије на теме и моделе његовог успостављања.

ЈОШ МАЛО СЛИКА

Организатори скупа, Регионални центар за животну средину (РЕЦ) и Центар за екологију и одрживи развој (ЦЕКОР) из Суботице, призвали су заиста еминентне експерте у овој проблематици из ЕУ, представнике Привредне коморе Србије, Сталне конференције градова и општина (СКГО), високих образовних установа, највећих цивилних организација у земљи, па чак и једног лекара, од којих се могло сазнати и научити много занимљивих и важних ствари за живот људи у Србији, али од којих нико од присутних "није постао срећнији"!Ова мишљења била би свакако корисна креаторима државних политика на свим нивоима, који су и ивај пут избегли, не дај Боже, да се изложе некаквој критици начина на који они управљају овом проблематиком у Србији.

Изнећемо наше утиске са скупа и оцену стања у земљи по овом питању.

Отворено игнорисање Власти, еколошке организације је бацило у јаку дилему на који начин им прићи и привући им пажњу а потом, евентуално направити и неку корекцију у политици. Ставови "еколога" ретко се могу видети на страницама државних медија, или оних које држава контролише, па је сасвим "нормална" процена доносиоца одлука, да еколошка удружења немају значајнији утицај у јавности, па се њихова реч може обићи. Наравно, осим толико да се испуни форма извештаја ЕУ, тамо где очекују присуство цивила! Међутим утицај на одлуке је занемарив!Наш је став да те људе баш не треба вући за рукав! Њихову пажњу привући ћемо на сасвим другачији начин а то је пружати услуге грађанима, солидарисати се са њиховим проблемима, упутити их на ефикасна и законом прописана решења, цимати правосуђе кад год је прилика а кад је потребно изаћи с људима и на улицу! Стицање поверења грађана "набилдаће" преговарачки капацитет цивилних организација!

Али поверење грађана мора се заслужити! Међутим, како то учинити када се добар део и тих грађана понаша бахато, крши закон, повређује друге људе и оштећује природу! Па не морамо се ни око тога бринути! Ипак постоји још увек довољан број свесних и савесних људи у Србији који гледају око себе својим очима, примећују проблеме и пријављују их, који су вредних подршке и солидарности еколошких активиста са капацитетом да то чине, ако хоће! То је оно право заштитарство, којег углавном нема у еколошким удружењима! Промоција, едукација, промоција, едукација...па онда комуникација...! И тако бесконачно! А ефекти? - ту смо где смо, дубље неко икада!

И коначно, зашто еколошке НВО треба да крену другим путем!? Ево рецимо разлога управо из области климатских промена!

Србија је дакле потписник Париског споразума о клими, потписник Споразума о енергетској заједници Централне и Југоисточне евроопе (који, између осталог забрањује енергетске монополе), спрема Закон о климатским променама, Стратегију климатских промена... али то јој ни мало не смета да задржи међудржавни споразум са Русијом о нафтној и гасној привреди којом НИС Гаспром њефту даје апсолутни монопол на домаћем тржишту и најнижу рудну ренту у Европи, да направи буџетирани план улагања у фосилне енергенте, по којем ће се до 2030. уложити преко 3,5 милијарди евра. Па онда допушта хемијско запрашивање земље са аеросолима, алуминијум оксидима и ко зна каквим још гадостима, који уништавају биљни свет утичу на климу и здравље људи (Chemtrails).

Ове године април је са 5,9 степени одступања од просечних температурних вредности у Србији, направио преседан који се, како рече јуче проф. др. Владимир Ђурђевић, не виђа у 2000 година. Светска здравствена организација објавила је да би просечно повећање температуре од 5 степени уништило живи свет на планети! Али то je само један месец, рећи ћете! Но, какав ће бити наредни април, а тек јули и август, не желимо ни да помислимо!

Какве ће штете промене климе у Србији изазвати на усеве, квалитет воде, здравље људи, привредне активности... у условима када активности адаптације у Србији не постоје, јер Србија не чини готовово ништа да смањи емисију гасова из спректра стаклене баште, посебоно ЦО2, већ прави врло конкретне планове да штетне емисије повећа?! То свакако неће бити довољно за улазак у ЕУ и поштовање строгих правила и планова њених чланица по овом питању. То би могло да укаже да права намера Србије и није улазак у ЕУ, што ће многе еуроскептике обрадовати! Но основно питање је ако не идемо у ЕУ, где и ка чему онда идемо!? И да ли ћемо "тамо" бити безбеднији од климатских турбуленција!?

Учешће на јучерашњем састанку омогућено је реализацијом Пројекта "Оснаживање одговорности и обавеза за бољу животну средину", који се реализује уз подршку програма CSOnnect, којег спроводи Регионални центар за животну средину (РЕЦ). Програм финансира Шведска агенција за међународни развој и сарадњу (SIDA).
 

Anketa

Da li ste...

nekada podneli prijavu za neki ekološki problem?

1 glas

Anketa

Da li ste

nekada skrenuli pažnju na ružno urbano ponašanje nekome van svoje familije

1 glas

 
 

 

Поштовани посетиоче!

Наш је пораз твоја равнодушност на садржај који ћеш наћи на овим страницама. Утисак, сугестија и аргументована критика учиниће те важним чиниоцем промена нашег запуштеног и угроженог амбијента!

Као оснивачи покрета “сретно смо се родили” у крајње запуштеној средини, сиромашној људском свести, препуној небриге, бахатости, помирљивости и лицемерја, што управо годи нашем немирном духу, прохтевном на изазове и сучељавања.

Еколошки покрет Врбаса

  • Јожефа Атиле 22, Врбас 21460
  • Tel: 063.88.77.972
  • Факс: 021/706-666
  • Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Web: ekovrbas.net